Министарство здравља: Станић од СДС – лаже, ево и фотографија

Поводом дезинформација које је на јуче одржаној прес конференцији изнио члан социјално-економског савјета СДС-а Слободан Станић, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске упозорава да је ријеч о потпуно нетачним и паушалним тврдњама.

петак, август 9, 2019 / 11:15

Наиме, реализациом пројекта "Пројектовање, изградња и опремање нове ЈЗУ болница Источно Сарајево", по принципу "кључ у руке"" изграђена је савремена функционално осмишљена болница, опремљена новом свременом медицинском опремом најпознатијих свјетских и европских произвођача и пуштена у употребу за потребе пружања здравствених услуга грађанима Града Источно Сарајево.

Реализациом овог пројекта Влада Републике Српске је ријешила дугогодишњи проблем болничког рада у старим и неусловним зградама и створила услуве за велики комфор за боравак пацијентима и одличне услове за рад здравствених радника у пружању здравствених услуга.

У реализацији пројекта уложен је велики труд и напор извођача радова, грађевинског надзора, владиних институција и тијела, болнице и јединице локалне самоуправе да у складу са законским и административним процедурама испуне одредбе потписаног Уговора и обезбједе употребу нове болнице на задовољство грађана Града Источно Сарајево и запослених здравствених радника.

Објекат је изграђен савременим грађевинским материјалима, уграђене су најновија технолошка рјешења и опрема када су у питању машински радови, електро инталациони радови, информатизација и други системи потребни за савремену болницу.

Болница, све њене службе и одјељења, опремљена је савременом медицинском, опремом најпознатијих свјетских и европских произвођача (General Electric, Gettinge-Maquet, Siemens, Bosch, Gima, Golem, Proma Reha, Karl Storz, Olympus и др.), чија се опрема налази и у УКЦ Републике Српске. Сви апарати су испоручени у складу са спецификацијама које су дефинисане у тендерском документу.

За одређени број испоручених апарата и прибора проведена је процедура по Правилнику Агенције за лијекове БиХ и обезбјеђена сагласности за увоз истих што је предуслов за њихову употребу у Републици Српској.

Када су у питању конкретно поменути столови за гинеколошки преглед набављена су два стола различитих техничких карактеристика, по спецификацији од произвођача понуђеног у тендерској процедури (земља поријекла Чешка), цијена једног стола 7.117,75 КМ (слика 1) цијена другог стола 11.399,63 КМ (слика 2).

Такође су набављена два гинеколошка стола за рађаону по спецификацији од произвођача понуђеног у тендерској процедури(земља поријекла Чешка), по цијени од 19.800,00 КМ (слика 3).

Желимо овом информациом још једном укажемо јавности на успјешну реализацију пројекта изградње и опремања нове болнице "Србија" у Источном Сарајеву, која је пројектована на начин да одговори потребама становништва сарајевско-романијске регије и да се створе услови да пацијенти добију најквалитетнију могућу здравствену заштиту у оквиру нове Болнице, која је изграђена по највишим стандардима модерних здравствених установа и пружа могућности пружања и развоја квалитетнијих услуга дијагностике и лијечења.

*Фотографије свих врста гинеколошких столова (у амбулантама, на одјељењима и у порођајним салама) у Болници "Србија" Источно Сарајево налазе се у прилогу.Оставите одговор