Лондон: Цвијановићева у МИП-у и на Би-Би-Сију

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић говорила је, гостујући на британској телевизији Би-Би-Си, о актуелним темама у Српској и БиХ, чиме је завршена њена посјета Лондону. Цвијановићева је била гост у емисије "Хардток", коју уређује и води Стивен Сакур, а разговорано је о актуелностима у Републици Српској и БиХ. Током посјете Лондону, премијерка се састала […]

среда, 20 новембра, 2013 / 20:00

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић говорила је, гостујући на британској телевизији Би-Би-Си, о актуелним темама у Српској и БиХ, чиме је завршена њена посјета Лондону.

Цвијановићева је била гост у емисије "Хардток", коју уређује и води Стивен Сакур, а разговорано је о актуелностима у Републици Српској и БиХ.

Током посјете Лондону, премијерка се састала и са представницима Министарства иностраних послова Велике Британије и члановима Парламента, те представницима пословне и академске заједнице, институција, компанија и организација Велике Британије.

Цвијановићева је синоћ одржала и предавање на престижном Краљевском институту (Royal United Services Institute – RUSI), у Лондону о Дејтонском споразуму и искуствима Републике Српске, којем су присутвовали бројни представници академске и пословне заједнице. Она је указала, да значај Дејтона није само у заустављању рата у БиХ, већ у успостављању уставне структуре и политичког система, који су омогућили функционисања земље у миру.

Премијерка је навела, да критике, које званичници Српске упућују на рачун заједничких институција, а које међународни званичници неријетко оцјењују као напад на БиХ, представљају позив да проблеми у БиХ буду ријешени.0 КОМЕНТАРА

 1. zmaj , 21.11.2013. 12:20:58

  Фактички је њен шеф рекао да је она једина са мудима у цијелом снсд-у, која може смањити плату администрацији кад хоће и исто тако вратити им пред изборе на старо, па одмах потом смањити за 50%!

 2. Englezi su uvijek bili prijatelji Srba i saveznici. Od toga je odstupio Bler organizovanjem bombardovanja Kosova.

  Gdje je kralj pobjegao 1941.? U Englesku. Prijateljima.

  Mejdzor je bio glavni pobornik embarga na uvoz oruzja tokom rata, sto nije odgovaralo Muslimanima, a odgovaralo Srbima koji su imali oruzje. Pa javno se Holbruk u svojoj knjizi nervirao na Mejdzora i Miterana sto vole Srbe.

  Englezi imaju uticajnu spoljnu politiku, a novi ambasador Kejsi je umjeren. Sa njima treba pametno, i to mogu politicari poput gdje Cvijanovic.

  SDS i PDP su pod Englezima stenjali dok je bio Esdaun, a na BBC se mogli pojaviti kao statisti eventualno u filmu o srednjovjekovnom feudalizmu kao najcrnji kmetovi.

 3. Југославија и распад исте, Пашић, Броз и Павелић су енглески пројекти, као и Карађорђевићи. 27. март је њихова режија и коштала је Србе много. У бомбардовању Београда 1944. године страдало је више Срба него у оном 6.4.1941. Није ли мало чудно да су бомбардовали цивиле у Београду, а никад нису бомбардовали Загреб, који је био у пакту с Хитлером. Највеће зло у свијету, које закувава ратове, пљачка и колонизује мале народе јесте у Лондону.

  С обзиром да су Карађорђевићи увезани са другим масонима, који су утицајни, успјели су да издејствују наклоност оног лорда Карингтона, Мајкла Роуза, Џона Мејџора ка Србима. Ипак, не треба заборавити да они у Србима виде мале Русе и да зато никад нису дозволили рјешавање српског националног питања. Југославију су склепали из страха од велике и моћне Србије.

  http://www.youtube.com/watch?v=mfjwWV9Ss5U x-(

 4. keyser soze, 21.11.2013. 17:58:01

  Била је Српска фактор и 1992, 1993, 1994, 1995. Али у каквом свјетлу? Неко уважава у Лондону српске ставове? Мени се чини да је Вучић мало моћнији од Додика и Цвијановићке , али у Лондону клечи. Хоће ли сада Лондон помоћи Додику да проведе референдум?

  „Da li se separatistički bosanski Srbi igraju vatrom, naslov je kojim BBC najavljuje ovaj intervju sa predsjednicom Vlade RS.“

  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Zeljka-Cvijanovic-za-BBC-BiH-je-administrativni-monstrum-219139.html

  Драго ми је да смо показали свијету да бар неко овдје од политичара зна енглески. То је добра страна.

 5. sasa75, 21.11.2013. 18:07:44

  „Koji ste vi pacenici……“

  А зашто вријеђаш? Зар не можеш да толеришеш другачији став? Шта сада ако Ти одговоримо, назваћеш нас псима?

  Можда си Ти у праву, а можда смо ми, али зашто бих ја сада Теби рекао да си паћеник, ако мислиш да су Енглези добри?

  У политици нема љубави, само интерес! Зар Те то још нису научили у партији? Руски народ можда има осјећај блискости српском народу због припадности православној мјери, али руска држава се води искључиво интересима. С те стране није проблем и ако нам је интерес сарадња с Лондоном, али мораш да размишљаш који циљ има Лондон. Прочачкај мало о концесијама на Косову и Метохији из времена Пашића! Пронађи негдје зашто је Лепосавић убачен у састав АП Косово и Метохија!

 6. Svaka prilika da se cuje stav Republike Srpske vrijedi.

  Nije samo ovo gostovanje na BBC-u, ova vlast je stigla svugdje gdje se donose vazne odluke, slala se pisma SB UN i postigla geostrateska ravnoteza koja garantuje opstanak RS.

  Cinjenica je da imamo premijerku koja perfektno govori engleski, strucnjak je za medjunarodno pravo, koja je uz to sve i dama, i pretpostavljam da je briljirala u ovoj emisiji. Volio bih vidjeti kako bi se snasao Pero Bukejlovic.

  Nema prijatelja ni neprijatelja. Svuda su samo interesi, a zajednicke interese i prijatelje treba odrzavati, ali i kod najcrnjeg neprijatelja treba traziti saveznike i sagovornike.

 7. …na Frontalu ste bogovi, sve vi znate, i svi su „neprijatelji“, kao da mi dijelimo i sakom i kapom, pa ko nam je neprijatelj nece dobiti bombona.

  A da dođete u situaciju kao Zeljka, ma ne bi vi ni dosli dotle, ne bi pronasli gate na aerodromu koji treba.

  Kad je diplomatija u pitanju treba gledati pozitivno, treba traziti prostora da od drugih stvorimo saveznike, a to necemo tako sto cemo sve proglasavati neprijateljima.

  Engleska je desetinama puta mocnija od Srba i Srbije, pa nikad nece reci „Srbi su nam neprijatelji“, svi su za njih bitni, sa svima sjedu, samo mi kad se neko kod njih probije da izlozi nas stav, gledamo u zube, ili koga je rodila kakva mater.

  Primitivizam na kvadrat.

 8. A kakovg to interesa ima Engleska prema srbima i RS?
  Da izvuče što više može prirodnih resursa, da ihh uzmu po dkoncesije, da uzme naše sirovine, da nam daju svoje prljave lon poslove kao poslednjoj đubretarskoj radnoj snazi, da oni nama izvezu proizovde svoje autoindustrije i to bez carina na otvorenom tržištu.
  Koja cena diplomatija sa onima koji imaju sto puta razvijeniju industriju. Diplomatiji pregovori mogu postojati samo među jednakima.
  U međunarodnim odnosima postoje samo inveresi, poznata je enelska izreka „praviti drugome štetu da bi tebi bilo dobro“ – rukovodeći se time englezi su bili postali velika imperija pre SAD, samo zahvaljujući kolonijama i eksploatacije celog čovečanstva.
  I tada kada su postali najjača ekonmkska sila u Evropi rekli su drugim zemljama Nemačkoj, Francuskoj… „Ajmo otvoreno tržište, vi nama prodajte vaše sirovine a mi ćemo vama isporučiti robu“ i onda si vodeći ekonomisti u Nemačkoj upozoravali Nemačke državnike da ne nasednu engleskoj podvali (Franc List) ali ih nisu poslušali. I tada je engleska slobodnim tržištem potopila druge ekonomije u Evropi.
  Fraza „nemoj se praviti Englez“ – ukazuje na njihovu, neiskrenost, prevaru, neistinu, podmuklost. To je najubojitije oružje uz pomoć koga su Eglezi osvojili rtećinu planete i stvorili najveće carstvo koje niko posle toga nije stvorio. Zavođenje, navođenje na pogrešne odluke, jedno pričati a drugo raditi, preporučivati drugima sve ono što ne bi uradili sebi, praviti drugome štetu da bi se ostvrila vlastita korist.
  Danas je to glavno okupaciono sredstvo, glavno oružje za zarobljavanje. Zavaditi, navoditi na pogešne odluke, da domaća vlast počne predano raditi na uništenju vlastitog naroda.

 9. Uf, pun pogodak. Od sutra će nam sunce grijati, korist neprocjenjiva!
  Pojavila se premijerka u emisiji, zna engleski, nema nam ravnog na planeti.
  Jbt, pa engleski djeca znaju u vrtićima, o osnovnoj i srednjoj školi da ne govorim.
  Zvicala je ona i po Izraelu, po Rusiji, po Americi, pa šta!
  Kakve smo mi koristi imali od toga? Nikakve!
  Kad se sjetim kada je na dvije minute šef joj bio primljen kod visokih izraelskih zvaničnika, pa ovi isti kojisere, i ostali plaćeni komentatori pišu ovakve nebuloze kao sada što pišu.Ta njegova slikanja nas koštaju kao sv Petra kajgana. Jeftinije bi nas došlo da smo ga odveli u muzej Madam Tiso .
  A, njen zadatak, faktički, je samo da iskamči još koju slamku na koju će joj šef da diše, pa nek košta šta košta. Ne plaćaju iz svog džepa.

 10. Za to vrijeme njemacka informativna agencija DW objavljuje tekst iz kojeg izdvajam:
  S druge strane hrvatski “Konstruktor” bio je uključen i u izgradnju dionice autoputa Banjaluka Gradiška, za čiji su dio od Banjaluke do Mahovljana, revizori utvrdili da je kilometar koštao 22,5 miliona maraka.
  Osnovni ugovor o izvođenju radova sa „Integral inženjeringom“ sklopljen je 2002. u vrijednosti od oko 43 miliona KM. Međutim, naknadno je aneksima ugovora izvođaču odobreno dodatnih čak oko 66,5 miliona KM. Čeko kaže da je to tek priča za sebe. “Samo pet kilometara od Klašnica do Mahovljana je koštalo 129 miliona maraka.“
  Površinski sloj asfalta na prvoj dionici od Banjaluke do Mahovljana propao je samo tri godine nakon izgradnje 2008. godine ali niko od nadležnih nikada nije ispitivao ima li elemenata krivične odgovornosti u ovim radnjama. Stručnjaci uvjeravaju da je stanje u cijeloj zemlji manje-više isto kada je riječ o pronevjeri javnog novca prilikom izgradnje puteva i da bi nadležne institucije konačno trebale da počnu da rade svoj posao.

  Moracemo naci nekog sa znanjem njemackog jezika da njima pojasni zasto kod nasa vlada izuzetno visok stepen korupcije…

 11. Хех…чуј те туге, енглези нама увијек били пријатељи?? Поред таквих „пријатеља“ као што су енглези нама непријатељи нису потребни!
  Најподлија нација, окупаторска, агресорска, империјалистичка, тоне туђе крви су пролили, баш они, а нас су неколико пута свјесно гурнули пред биолошки нестанак.
  На крају 20-тог вијека су и отворено кренули оружјем против српског народа!
  Само што даље од те марве, наша окосница треба да буде будућа осовина Берлин-Москва, око тога треба тражити и стварати српске интересе.

  Ово парадирање по лондону је исто као да смо коња послали тамо да договори пошто је кила коњског меса!?

 12. Ko je to jos sa prostora RS, BiH gostovao sve na BBC, od domacih politicara!? Znamo li uopste sta trebamo biti da nas BBC procita kao vijest!? Ne negativnu, naravno! Frka kad nam politicari putuju, frka kad ne putuju, haos kad im se ‘cuje glas’, haos kad se ne cuje! Drama kad se pojave, jos veca drama kad ih nema! Znamo li mi sta hocemo, gdje cemo i kako cemo!? Zasto smo sve ismijali i potcijenili!? Sami smo sebi neprijatelji!!!!

Оставите одговор