Размјена оштрих саопштења Атине и Анкаре око Аја Софије

Турска и Грчка наставиле су данас размjену оштрих изјава поводом могуће промjене намjене једног од најљепших симбола Истанбула, Аја Софије. Турско Министарство спољних послова саопштило је да та земља „нема шта да научи” од Грчке када је у питању слобода религије, пренио је Франс прес. У саопштењу Анкаре наводи се да је „свима добро познат […]

среда, 20 новембра, 2013 / 19:51

Турска и Грчка наставиле су данас размjену оштрих изјава поводом могуће промjене намjене једног од најљепших симбола Истанбула, Аја Софије.

Турско Министарство спољних послова саопштило је да та земља „нема шта да научи” од Грчке када је у питању слобода религије, пренио је Франс прес.

У саопштењу Анкаре наводи се да је „свима добро познат неповољан однос грчке владе према културним добрима Отоманске епохе и мјестима за молитве”.

АФП подсјећа да је претходно грчко Министарство спољних послова оштро реаговало на изјаве турских званичника о могућем претварању музеја у храму Аја Софија у џамију.

Званична Атина их је назвала анахронизмом и изразила недоумицу да изјаве долазе из земље која тежи ка пуноправном чланству у Европској унији.

„Поновљене изјаве високорангираних турских званичника о претварању хришћанских византијских цркава у џамије представљају увреду вјерских осећања за милионе хришћана”, наведено је у саопштењу грчког МСП-а.

У саопштењу се додаје да су „хришћанске византијске цркве неотуђиви дио свјетске културне и вјерске баштине, према ком се треба односити са потребним уважавањем и заштитнички”.

Прије неколико дана, вицепремијер Турске Булент Аринч изразио је наду да ће за „јадну џамију Аја Софију поново доћи бољи дани” и назвао историјски комплекс у Истанбулу „џамијом Аја Софија”, подсјећа француска новинска агенција.

Света Софија или Црква свете мудрости саграђена је 537. године и до 1453. била је саборна црква и сједиште патријаршије, да би после пада Цариграда у Отоманској империји била претворена у џамију.

По налогу утемељивача модерне Турске Кемала Ататурка, 1935. године умјесто џамије у њој је отворен музеј.Оставите одговор