Лагумџија каже да су се стране инвестиције увећале

Директне стране инвестиције у БиХ у 2011. години имале су охрабрујући пораст и износиле су 612,1 милион КМ, што је повећање од 80 одсто у односу на 2010, истакао је министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија у обраћању на редовном годишњем засједању Савјета гувернера Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Лондону. Лагумџија је […]

субота, мај 19, 2012 / 16:17

Директне стране инвестиције у БиХ у 2011. години имале су охрабрујући пораст и износиле су 612,1 милион КМ, што је повећање од 80 одсто у односу на 2010, истакао је министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија у обраћању на редовном годишњем засједању Савјета гувернера Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Лондону.

Лагумџија је рекао да је у економској кризи фискална позиција БиХ и даље у консолидацијском успону са очекиваним смањењем дефицита, а да је банкарски сектор остао стабилан и доживио видљив опоравак, додавши да је Централна банка БиХ остварила нето профит од готово 46 милиона КМ у 2011 години.

Према његовим ријечима, формирање Савјета министара БиХ омогућило је доношење неопходних одлука које директно отварају перспективу остварења приоритета БиХ, а то су испуњење услова за процес стабилизације и придруживања и кандидатски статус за ЕУ, али то и да Акциони план за чланство у НАТО (МАП) ускоро буде надохват руке.

"Тиме се остварују битне претпоставке за даљи реформски курс и омогућава стабилан развојни пут БиХ", сматра Лагумџија.

Он је истакао и значај континуираног учешћа ЕБРД-а у финансирању развојних пројеката у БиХ, наводећи да су нове инвестицијске активности у инфраструктури неопходне ради унапређења јавних услуга, подршке економском расту који је везан за приватни сектор, као и наставак интеграционих процеса у региону.

Говорећи о изградњи европског путног коридора Пет-це, Лагумџија је нагласио да тај пројекат има снажну подршку власти БиХ и да се очекује да ће омогућити бољу интеграцију БиХ са европским економским и социјалним структурама.

Лагумџија је позвао финансијске институције и стране инвеститоре да наставе учешће у пројектима везаним за коридор Пет-це, те путно-жељезничку мрежу и њену модернизацију и развој. Он је изразио очекивање да ће улазак БиХ у инвестициону фазу енергентске ефикасности, имати подршку ЕБРД-а.

Он је честитао новоизабраном предсједнику ЕБРД-а, Суми Чакрабартију и напоменуо да је БиХ послала писмо ЕБРД-у за организовање годишњег састанка ЕБРД-а у Сарајеву, послије 2014.године, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.Оставите одговор