Барак Обама отворио самит лидера Г8

Самит осам најразвијених држава свијета Г8 отворио је у Кемп Дејвиду амерички предсједник Барак Обама, поздрављајући окупљене свјетске лидере. Шефови осам најразвијених држава су дводневни скуп започели синоћ радном вечером, а главна тема самита је криза у еврозони, као и неријешено питање иранског нуклеарног програма и ситуација у Сирији. Свјетски лидери ће разговарати и о […]

субота, мај 19, 2012 / 16:10

Самит осам најразвијених држава свијета Г8 отворио је у Кемп Дејвиду амерички предсједник Барак Обама, поздрављајући окупљене свјетске лидере.

Шефови осам најразвијених држава су дводневни скуп започели синоћ радном вечером, а главна тема самита је криза у еврозони, као и неријешено питање иранског нуклеарног програма и ситуација у Сирији.

Свјетски лидери ће разговарати и о искорјењивању глади у Африци, као и коришћењу глобалних енергетских ресурса.

На самиту у Кемп Дејвиду закључено је да Иран мора објавити више информација о свом нуклеарном програму и договорено да је вријеме да се фокусирају на политичку транзицију у Сирији, изјавио је један амерички званичник.

„Сви лидери су се сложили да Иран мора хитно предузети конкретне кораке како би увјерио међународну заједницу да је сврха његовог нуклеарног програма мирнодопска”, рекао је званичник.

Он је додао да су се сви сложили и да постоји потреба да се што прије крене с политичком транизицијом у Сирији.

Лидери Г8 су на вечери истакли и да је важно да Сјеверна Кореја поштује међународне норме када је у питању њен нуклеарни програм и да ће се та земља суочити са још већом изолацијом ако настави са провокацијама, казао је неименовани званичник на кога се позива Ројтерс.

Вечера, коју је приредио Обама, била је прва прилика да лидери Г8 разговарају о безбедности у свијету.

Они ће на данашњем самиту разговарати о кризи у еврозони и другим економским питањима, укључујући притиске на нафтном тржишту.

Недолазак руског предсједника Владимира Путина значи да би тешко могло да се очекују неки значајнији договори учесника самита око рјешења иранског и сиријског питања, процјењује се у Вашингтону.

Разлике које постоје између њемачке канцеларке Ангеле Меркел и француског предсједника Франсоа Оланда око начина за рјешење кризе у еврозони, вјероватно значе да ни ту не треба очекивати неки пробој.

Већина учесника скупа у Кемп Дејвиду ће се данас касно поподне преселити у Чикаго, гдје следећег дана почиње дводневни самит НАТО.Оставите одговор