07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Ктиторски заокрет: Куста ипак неће о Јасеновцу, снимаће код куће на Дрини

Филм, за који је предсједник Србије Александар Вучић послије састанка са руководством Републике Српске најавио да ће упутити позив прослављеном српском режисеру Емиру Кустурици да га сними, јесте „На Дрини ћуприја“, сазнају Вечерње новости.

четвртак, 27 августа, 2020 / 08:28

Мада није прецизирано о ком наслову је ријеч, како наводи лист, у плану је екранизација чувеног романа Иве Андрића „На Дрини ћуприја“.

Лист наводи да Кустурица никада није крио дивљење према нобеловцу, те да они који помно прате рад славног режисера знају да је екранизација знаменитог Андрићевог романа Кустурицина вишедеценијска опсесија.

– У роману „На Дрини ћуприја“ је наша прошлост, садашњост, а бојим се и будућност. То је наш Стари завјет – рекао је Кустурица када је прије десетак година најављивао могућу екранизацију овог дјела.

Новости подсјећају да се у то вријеме родила и идеја о изградњи Андрићграда, првобитно замишљеног као кулисе за будући филм, да би у међувремену постао својеврсна ода једином српском нобеловцу и један од најзначајнијих културних центара.

– Лакше је саградити још један мост него снимити филм по Андрићевом роману, али проблем ће бити ријешен уношењем у филмско дјело посљедица које догађаји у роману имају у данашњем времену – говорио је својевремено Кустурица.

Вучић је јуче на заједничкој конференцији за новинаре са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, којој су присуствовали и предсједник Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић, најавио скору премијеру филма о Јасеновцу , који је радио Предраг Антонијевић.

– Данас смо се договорили да упутимо позив Емиру Кустурици за другу тему од фантастичног интереса за српски народ, која повезује Србију и БиХ и говори о свему са чим смо се суочавали у прошлости и много тога осликава у данашњем времену – рекао је Вучић.

Он је рекао да очекује да то буде ремек-дјело, а да је Србија спремна да преузме највећи дио финансирања, наводи лист.Коментариши