Кинески дисидент побјегао у америчку амбасаду

Кинески дисидент Чен Гуангченг побјегао је из кућног притвора из свог села и склонио се у Амбасаду САД у Пекингу, саопштили су његови сарадници, што је питање које би могло да поремети предстојећи америчко-кинески састанак на високом нивоу сљедеће седмице. Замјеник кинеског министра спољних послова Куи Тијанкаи одбио је да коментарише овај догађај на конференцији […]

субота, 28 априла, 2012 / 11:49

Кинески дисидент Чен Гуангченг побјегао је из кућног притвора из свог села и склонио се у Амбасаду САД у Пекингу, саопштили су његови сарадници, што је питање које би могло да поремети предстојећи америчко-кинески састанак на високом нивоу сљедеће седмице.

Замјеник кинеског министра спољних послова Куи Тијанкаи одбио је да коментарише овај догађај на конференцији за новинаре и рекао да не располаже никаквим информацијама за преставнике медија.

Америчка администрација није објавила никакве податке о томе гдје се Чен тренутно налази.

Чен је самоуки правник који се залагао против присилних абортуса. Овај слијепи активиста се од септембра 2010. године налазио у притвору у свом дому у источној провинцији Шандонг, након што је пуштен из затвора.

Његово притварање и надгледање читаве породице од стране кинеских власти изазвало је протесте Ченових кинеских симпатизера, страних влада и активистичких група.

Овај догађај долази у незгодно вријеме за владајућу Комунистичку партију, која се припрема за редовне измјене у свом руководству касније ове године.

Ченово наводно бјекство десило се уочи посјете америчког државног секретара Хилари Клинтон и мистра финансија Тимотија Гајтнера Пекингу сљедеће седмице поводом редовног стратешког и економског дијалога између двије земље.

На питање да ли би овај случај могао да доведе до отказивања или одгађања састанка, Куи је рекао да је већ нагласио да ће састанак бити одржан по плану.

"Не знам зашто постављате то питање. Одржавање ове конференције за новинаре показује да ће стратешки економски дијалог бити одржан како је планирано", рекао је замјеник шефа кинеске дипломатије.

Он је додао да ће једна од тема састанка бити људска права, али у оквиру ширег спектра тема, који укључују Сјеверну Кореју и трговину у Јужном кинеском мору.

Кинески дисидент Фанг Лижи склонио се са супругом у америчку Амбасаду послије догађања на Тргу Тјенанмен 1989. године, због чега је званични Пекинг оштро протестовао. Овај астрофизичар касније се преселио у САД, а недавно је преминуо.Оставите одговор