Малезија: Сузавцем и воденим топовима на демонстранте

Малезијска полиција испалила је данас сузавац и употребила водени топ против демонстраната који су се окупили у центру града са захтјевом за увођењем измјена у изборни систем. Око 25.000 људи учествовало је у протестној шетњи, пошто сматрају да садашњи изборни систем фаворизује владајућу коалицију премијера Наџиба Разака. Ово је један од највећих протестних скупова у […]

субота, 28 априла, 2012 / 12:09

Малезијска полиција испалила је данас сузавац и употребила водени топ против демонстраната који су се окупили у центру града са захтјевом за увођењем измјена у изборни систем.

Око 25.000 људи учествовало је у протестној шетњи, пошто сматрају да садашњи изборни систем фаворизује владајућу коалицију премијера Наџиба Разака.

Ово је један од највећих протестних скупова у Малезији у посљедњој деценији, а коментатори наводе да би ове деонстрације могле да утичу на изборе планиране за јун.

Скуп је организовала рефромска група Бериш, која има подршку опозиције, пренио је Би-Би-Си.

Малезијски парламент је овог мјесеца усвојио серију мјера поводом избора, али активисти кажу да то не рјешава централно питање изборне преваре захваљујући којој, како они сматрају, Национална коалиција Барисан влада од када је земља стекла независност.

На скупу око 10.000 људи у јулу прошле године избило је насиље када је полиција испалила сузавац и употребила водене топове, што је изазвало пад Наџибове популарности. Нове анкете показују да се премијеров рејтинг опоравио и да је тренутно на нивоу од 69 одсто.