Кесић: РС не треба попустити

Референдум је постао суштинска борба за најважније интересе Републике Српске и ако се сада попусти то би значило да би њена позиција била озбиљно угрожена, оцијенио је политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић. Он је рекао да у међународном праву не постоји могућност да високи представник и дио међународне заједнице могу да ускрате право за […]

субота, 30 априла, 2011 / 12:00

Референдум је постао суштинска борба за најважније интересе Републике Српске и ако се сада попусти то би значило да би њена позиција била озбиљно угрожена, оцијенио је политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић.

Он је рекао да у међународном праву не постоји могућност да високи представник и дио међународне заједнице могу да ускрате право за одржавање референдума.

"Нико не спори да Aмерика и дио ЕУ, ако би се укључили, имају силу и да могу да је користе. Aпсурд је размишљати да би они могли да користе војну силу у контексту дебате о грађанским и демократским принципима", рекао је Кесић за "Глас Српске".

Он је додао да, уколико грађани Српске покрену масовну грађанску непослушност, не постоји одговор високог представника и међународне заједнице који би могао да се избори са таквим покретом.

"Ако се не прихвати његова наредба он нема механизам који би могао да користи и којим би то спровео", рекао је Кесић.

Према његовом мишљењу, РС тражи да се поштују она права која се поштују свугдје у свету, али је очигледно да високи представник и његови спонзори из међународне заједнице та права оспоравају само на простору РС и БиХ.

"Најважније је питање како би они користили ту силу. Имамо искуство да, кад се покрене грађанска непослушност, нема насилног одговора на такав покрет. Кад аутократски режими почну да користе све већу репресију у суштини руше сами себе", рекао је Кесић.