Јеремић: ЕK неће утицати на нашу политику на Косову

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да мишљење Европске комисије неће утицати на политику Србије према Косову. "Наша политика према Косову се неће мењати као резултат мишљења Европске комисије", рекао је Јеремић након разговора са шефом италијанске дипломатије Франком Фратинијем. ЕК је препоручила да се Србији одобри статус кандидата за чланство у ЕУ, […]

четвртак, октобар 13, 2011 / 09:06

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да мишљење Европске комисије неће утицати на политику Србије према Косову.

"Наша политика према Косову се неће мењати као резултат мишљења Европске комисије", рекао је Јеремић након разговора са шефом италијанске дипломатије Франком Фратинијем.

ЕК је препоручила да се Србији одобри статус кандидата за чланство у ЕУ, док је одређивање датума почетка преговора условљено напретком у дијалогу са Косовом и побољшањем ситуације на сјеверу покрајине.

Јеремић је поновио да је Србија посвећена европским интеграцијама и налажењу компромисног рјешења за проблем Косова путем дијалога, истакавши да је Београд посвећен преговорима са Приштином.

"За нас су то два одвојена процеса и један не може да утиче на други", додао је Јеремић.

Министар Јеремић је навео да ће Србија наставити да доприноси миру и стабилности у региону, између осталог, и бржим спровођењем реформи.

Фратини је рекао да се Италија залаже за наставак дијалога Београда и Приштине којим ће се постићи "компромисно, али прагматично рјешење".

Министар спољних послова Италије додао је да ЕУ треба да објасни властима у Приштини да је чланство Србије у ЕУ "у интересу Косова" и оцијенио да преговори о визној либерализацији за грађане Косова и почетак преговора Србије о чланству у ЕУ треба да почну истовремено.

Фратини је поновио да ће Италија наставити да пружа подршку Србији на европском путу и похвалио напредак постигнут у реформском процесу.

Европска комисија препоручила је да се Србији додијели статус кандидата за пријем у Европску унију уз разумијевање да ће бити обновљен дијалог Београд – Приштина.

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да је поносан што је реформе које је Србија спровела Европска комисија оцијенила као успјешне. Европска комисија је предложила Савјету министара ЕУ да почне преговоре о чланству са Црном Гором, а напредак БиХ је оцијенила као "врло ограничен".Оставите одговор