Израелци праве месо у лабораторији

Фондација за модерну пољопривреду, непрофитна организација основана почетком године у Израелу, лансирала је глобални пројекат у области производње вјештачког меса, фокусиран искључиво на пилетину. Пројекат ће бити покренут 1. јануара под палицом професора Универзитета Тел Авива Амита Гефена, једног од водећих свјетских стручњака из области инжењеринга ткива, наводи се у саопштењу фондације достављеном Тањугу. Тим […]

среда, децембар 24, 2014 / 13:04

Фондација за модерну пољопривреду, непрофитна организација основана почетком године у Израелу, лансирала је глобални пројекат у области производње вјештачког меса, фокусиран искључиво на пилетину.

Пројекат ће бити покренут 1. јануара под палицом професора Универзитета Тел Авива Амита Гефена, једног од водећих свјетских стручњака из области инжењеринга ткива, наводи се у саопштењу фондације достављеном Тањугу.

Тим стручњака израдиће студију изводљивости о производњи вјештачких пилећих прса, уз приједлоге могућих рјешења и детаљне импликације њихове реализације.

Вјештачко месо не захтјева гајење животиња у претрпаним индустријским фармама нити њихово клање, а има и значајан еколошки фактор, будући да се вјерује да би месо произведено у лабораторији могло да смањи емисије гасова који у атмосфери стварају ефекат стаклене баште, као и употребу воде и земље.

Такво месо производи се у стерилном, контролисаном окружењу из ћелија узетих из живих животиња. Те ћелије се потом инкубирају у серуму који садржи амино киселине и неорганске соли и подстиче метаболизам и раст ћелија. Након свега неколико дана, формира се танак слој мишића, идентичан оном у месу које се данас конзумира.

„У свјетлу раста популације и прогноза за будућност, човјечанство мора да размотри одрживије моделе производње хране, који ће пружити алтернативе за традиционалне начине које сада користимо. Инжењеринг ткива може да понуди такве алтернативе и то је оно што ћемо истраживати у оквиру нашег пројекта“, рекао је професор Гефен.



Оставите одговор