Истраживање повезује шећер и рак дојке

Шећер, који је саставни дио пића као што је "Кока-кола" или хране као што су кечап, штапићи од житарица или бисквити подстичу појаву и ширење рака дојке код жена, упозоравају научници. Исхрана која се практикује на Западу и која је богата шећером повећава ризик од рака дојке и метастазирање на плућа, наводи се у најновијој […]

субота, јануар 2, 2016 / 19:40

Шећер, који је саставни дио пића као што је "Кока-кола" или хране као што су кечап, штапићи од житарица или бисквити подстичу појаву и ширење рака дојке код жена, упозоравају научници.

Исхрана која се практикује на Западу и која је богата шећером повећава ризик од рака дојке и метастазирање на плућа, наводи се у најновијој студији.

Истраживачи са Универзитета у Тексасу утврдили су да када су мишевима давали храну богату сахарозом раст тумора се повећао као и метастазе, пише данас британски "Телеграф".

Они су утврдили и да фруктоза у шећеру, који се користи свакодневно, и кукурузни сируп, који садржи висок ниво фруктозе и који је саставни дио многих врста хране и пића, подстиче појаву рака дојке.

У истраживању је утврђено да се код 58 одсто мишева којима су давали храну богату сахарозом развио рак дојке.

"Утврдили смо да унос сахарозе, у нивоу који се уноси у исхрани на Западу, води ширењу тумора и метастазама у поређењу са исхраном базираном на скробу", рекао је љекар Пејинг Јанг.

У студији, која је објављена у онлајн издању часописа "Истраживања болести рака" /Цанцер Ресеарцх/, утврђено је да су се одређени облици рака код мишева који су уносили храну богату сахарозом или фруктозом брзо и лако ширили у односу на оне који су уносили храну са контролисаним нивоом скроба.



Оставите одговор