Историјско раскршће за Источно Сарајево

Коме још треба ова заједница шест градова, пита ме неки дан мој добри комшија, машински инжињер по струци, успут констатујући: "осим да имају радна мјеста партијски другови носиоца власти на овој територији који нису добро прошли на локалним и републичким изборима". Пише: Никола Лазаревић Питање на мјесту и за размишљање. Наравно да нам та заједница […]

субота, мај 12, 2012 / 13:54

Коме још треба ова заједница шест градова, пита ме неки дан мој добри комшија, машински инжињер по струци, успут констатујући: "осим да имају радна мјеста партијски другови носиоца власти на овој територији који нису добро прошли на локалним и републичким изборима".

Пише: Никола Лазаревић

Питање на мјесту и за размишљање. Наравно да нам та заједница треба из више разлога. Основни је свакако останак и опстанак српског народа на нашим вјековним огњиштима.

Град Источно Сарајево чини заједница шест градова (Пале, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Источни Стари град, Соколац и Трново) са око 100.000 становника.

Послије рата добро замишљено од стране тадашњег државног руководства да буде административни, образовни и привредни центар источног дијела РС.

Добро замишљено, у процентима изражено – 30% реализовано.

Зашто је тако, читаоцима је вјероватно јасно и прије него побројим разлоге. За оне који не знају, власт на овој, природним ресурсима богатој територији, већ 20 година врши СДС сама или са својим коалиционим партнерима.

Добре намјере и послијератни ентузијазам за обновом је брзо спласнуо. Криминал се брзо увукао у све сфере живота. Разни мешетари у спрези са појединцима па и читавим групама из – некад од српског народа прихваћеног покрета – а сада странком, почели су невиђену пљачку свега што им је дошло под руку, а све је тог момента било народно сачувано у грађанском рату крвљу бораца ове регије.

Немам намјеру кудити било коју партију генерално, овдје се ради о регионалном проблему.

Оно што је чињеница је да су за уништену привреду, покрадену народну шуму вриједну стотине милиона марака, опљачкану и унакажену Јахорину, најлошије здравство у Српској, уништену пољопривреду, катастрофалну инфраструктуру, незапослен и осиромашен народ, оправдано огорчену омладину и ителектуалце, криви врхови партија које су вршиле власт на овој територији, дајући мрвице члановима општинских одбора или понеком партијском члану који се дрзнуо рећи да таква политика и пљачка води све у пропаст.

Нека ми опросте сви часни чланови СДС-а, а има их овдје у Источном Сарајеву на хиљаде, али нечињење је горе од чињења. Моје комшије су им давале гласове као да су они "супер Срби" иако су они били само Срби по занимању, и умјесто да их смијените и кривичне пријаве поднесете против њих, својим гласом ви сте легализовали лоповлук стечајних управника, прво привреде а сад и нашег града, при чему смо сви заједно осиромашени и понижени.

Није само криминал разлог овог стања на овој територији. Умјетност је бавити се народним пословима. То је посао за људе са визијом, као што рече велики Волт Дизни: "онај ко зна да осмисли он то зна и да оствари".

Паметни су људи осмислили тада Српско, а сада Источно Сарајево али је невоља што су тај изванредан пројекат дали на извршење онима који нису способни водити мјесну заједницу од којих добар дио није никад био у Београду, а не да је обишао Европу, посебно земље Алпског региона, које имају исту или сличну територију и природне ресурсе гдје се јако богато и културно живи и гдје је буџет једног градића од 20.000 хиљада становника у Аустрији већи него буџет свих шест градова који чине Источно Сарајево заједно.

Много се од тих људи могло и може научити и преписати, али ко ?!

Еколошка партија РС је промовисала 2010. године ЕКОНОМСКО-ЕКОЛОШКИ програм под називом Источно Сарајево регија = Алпе Адриа регија.

Наравно да имамо добре односе и сарадњу са њима и да ћемо ту сарадњу реализовати вољом народа на јесен.То ће бити наш допринос новој визији и програму развоја нашег града.

Богато, културно, развијено И. Сарајево треба нама који овдје живимо, треба Републици Српској ради равномјерног развоја и као гарант опстанка нашег народа на источном дијелу РС.

Више сам него сигуран да развој нашег града нема перспективу са овим властима које ће на јесен, са козметичким промјенама на листама, поново тврдити да ако неко други дође на власт немамо никакве шансе за опстанак на овим просторима као да само њих педесетак који су промијенили све постојеће партије (хвала Богу ни један код нас није био) јесу Срби и чине "Свети синод" Источног Сарајева, а ми остали смо ваљда раја бившим члановима партије Нијаза Дураковића који чине већину тог синода.

Источном Сарајеву треба отрежњење, треба разлаз са овим ретроградним политичарима бившим стечајним управницима свих фирми на овој територији и њиховим пионирима који су добро загазили лоповским стазама револуције њиховог синода (част изузецима и заведеним).

Прављење пријатеља, пословност, карактер и одговорност, невиђена дисциплина, сарадња са западним дијелом РС, а не подгријавање мржње, добри комшијски односи и пројекти од заједничког интереса, добра сарадња са међународном заједницом ради повлачења фондова које тзв. Нијазов синод ни у сну није могао добити, већ сам рекао зашто, отварање пословне климе. Пара има и код нас и вани али за посао требају одговорни пословни људи, визионари који могу гарантовати безбиједност уложеног капитала.

Много су нас уназадили али још увијек имамо довољно природних ресурса, имамо невиђено лијепу и школовану младост, имамо фантастичан положај нашег града који гарантује развој и добар живот дупло више становника него што их сад имамо. Мало ли је?

Промјена власти у свим градовима који чине заједницу звану Град Источно Сарајево је услов услова новог пословног понашања и размишљања, одговорног вршења власти у име народа како би свако од нас могао са поносом одговорити кад нас питају гдје живимо ?

У Источном Сарајеву, привредном, образовном, културном, туристичком и спортском центру, гдје живе богати и срећни Срби на понос наше Републике Српске и српског народа од, Србије до наше драге браће и сестара у расејању.0 КОМЕНТАРА

 1. Колико знам, град чине општине, колико знам 20.000 хиљада како написа аутор текста, је 20 милиона, менсчини, мало је таквих алпских градића, обзиром на наведене „бисере“, изгледа да је аутор интелектуално близак трактористичкој опцији, а ако су они алтернатива, онда хвала, али не хвала.

 2. Наравно Заметица ?!
  Тешко је и замислити да овај свезнајуци циник који вјероватно нема испуњен живот било шта позитивно каже за било коју колумну на овом порталу.
  Да полуписмени лицемјеру сјеверна Италија,дио Швајцарске,дио Аустрије,дио Словеније и Истра чине регију Алпе -Адриа и имају градове и од 10.000 становника који имају буџет већи од буџета града И. Сарајево управо захваљујући шумокрадицама,трактористима и осталим који су ову регију која може да живи само од туризма унаказили а такве као ти плаћају да све што је авангардно и напредно унапријед осуде својим јефтиним коментарима.
  Било би ми драже да те за ово плаћају него да помислимо да мрзиш све што је везано за Српско Сарајево.

 3. Јел град чине градови или општине, јел 20 000 хиљада једнако 20 милиона, има ли у Алпама градића од 20 милиона, шта је спорно, јесу ли алтернатива оним који су уназадили С. Сарајево они који су упропастили читаву републику, стварно ми није јасно шта је писац хтио да каже, све ми се чини да је, адвокат једнако аутор текста, исто као што је 20 хиљада хиљада једнако 20 милиона. Оваква реаговања на неспорне чињенице су свакодневница, нису завриједили коментара, ваљда више говоре о ономе ко их је написао.

 4. Ако си имало писмен, примјетио би да ти у коментару фали, онако одокативно, бар десетак зареза, можда и више, али, кад је симпатизерима тракторизма писменост била јача страна.?

 5. Грррр…ово је лазаревићу наручено од слинише додика, пошто је његов снсд упропастио једину општину у ИС у којој су имали власт Соколац, сад ће добити по ушима у тој општини и бити прегажени, али им зато не смета да се свим силама баце на Пале и Лукавицу!
  Ти то намјерно прећута.

  Тебе лазаревићу су већ изнајмили, ти си мегафон снсд-а, пошто си овдје написао све нешто клај, клај, зашто не кажеш да је нама локалпатриотизам који је како тако довољно заступљен у локалним властима које чини СДС сачувао бар колико толико наш град од оне пропасти из лакташа!
  Да је власт имао снсд и слиниша додик, ово би давно било угашено а сарајевски Срби би доживјели још један егзодус као и онај из 1996, на срећу па се то није десило и надам се да неће, јер нема шансе да лоповска снсд партија добије овдје повјерење, ако се неко још двоуми зашто, па погледајте Соколац, горе су из снсд-а обећавали куле и градове чак и нове лакташе, а сокочани су добили трн и чемерно скупа!

 6. Који милиони се помињу у тексту? Стварно би због угледа овог портала једино рјешење било да се коментари објављују са именом и презименом, па да посјетиоци знају зашто ови критичари свега позитивног то раде.
  Колико видим текст је везан искључиво за Српско Сарајево.Да, ова регија има сличне услове као регија Алпе-Адриа.
  Туризам и екологија, па зар то није логично? Много паметних људи живи на овој територији да не искористе ове потенцијале као што су то урадили у наведеној регији.
  Није српски ћутати Јоване, а још више бити лицемјер па критиковати и оно у шта се очигледно не разумијеш већ то радиш по партијском задатку.
  Кад се ради о нечем добром ја би те замолила да не шаљеш своје биједне коментаре, имаш ти за то много простора кад се препуцавају партијски сателити по разним темама, то је твоја прилика. Овако испадаш јадан без разлога,срамота.
  Искрено се извињавам посјетиоцима на грубим ријечима.
  С поштовањем.

 7. Адвокатице, очито си фулила…Заметица је све добро рекао, најгоре за нас овдје је то да нас „спашавају“ ови које нам аутор нуди у тексту, а они су управо све то што си ти осудила, шумокрадице, пљачкаши добара, уништитељи фабрика, крадљивци локација,…све је то побројано, оличење актуелне власти РС, да ли треба да им се потпуно покоримо? Као мечки да уђеш у уста сам можда те неће појести!?

  Нама треба овдје добра локал-патриотска политика, а не паламуђење које аутор текста помиње о „завађи са западом РС“!
  Зашто би наша жеља да живимо много боље, бар онако како заслужујемо била „завађа“ са западом РС?
  Питаћемо овдје све добре и поштене људе са запада РС, да ли они то исто желе, да живимо боље? Исто то и ми њима желимо, у чему је онда квака!?

 8. Није ми јасно зашто госп.rammstein овако фрустрирано пише.Као неко ко мисли и разумије видим да госп. Лазаревић у тексту са најбољом намјером критикује и предлаже нека од могућих рјешења за Српско Сарајево.Пратила сам прошле републичке изборе и била пријатно изненађена позитивном кампањом Еколошке партије РС.
  Ниједна ружна ријеч,ниједно име у негативном контексту није поменуто,одличан програм и одлично презентован.
  Нисам никад коментарисала колумне на овом угледном порталу, али су ме својим некултурним коментарима на авангардне и радикалне ставове колумнисте натјерали појединци.
  С поштовањем.

 9. Ааааа паћенице сунце ти…. слушај бона, у тексту се каже да
  Град Источно Сарајево чини заједница шест градова (Пале, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Источни Стари град, Соколац и Трново) са око 100.000 становника.
  Примјетио сам да Пале, Српска Илиџа, С.Н. Сарајево, С. Стари град, Соколац и Трново нису градови, него општине које чине град, јел тако, јест. Писменом и паметном доста,
  даље се у тексту појављује податак да …..“гдје је буџет једног градића од 20.000 хиљада становника“……, видиш, ал полако читај да ти се не заманта, елем, испред именице „хиљада“ у множини појављује се арапски број 20.000, е сад, кад читаш реченицу у континуитету то изгледа овако, да градићи имају око двадесет хиљада хиљада становника, е сад, ко је ишао макар у основну школу зна да је хиљаду хиљада једнако милион, те да двадесет хиљада хиљада чини двадесет милиона, типично лекторски откривене грешке аутора текста. Требао је човјек написати 20, а не 20.000 хиљада. Друга је ствар што ја ни у најгорим ноћним морама не би желио да С.Сарајево преузму ови сљедбеници лакташког трактористе, е сад, кад све сабереш, ово што сам ја написао није разлог да се тога стидим, а кад неко овако запјени ко сивоња на исправљање ауторских лапсуса, е то ми личи на дјеловање по задатку, а давно је неко, још на заједничком порталу, написао да ја на убитачно дјелујем на снсд-овце. Умјесто да се јавно проваљујеш незнањем, полако прочитај ово што сам ти написао, па се , за дан-два, кад сконташ, поново јави, дотад, лијеп поздрав.

Оставите одговор