Расмусен: Смијешно говорити да ће НАТО да нападне Русију

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен каже да је "смијешно говорити" о томе да ће НАТО напасти Русију јер је штит намјењен заштити земаља НАТО. Он је истакао да антиракетни штит није уперен против Русије. Расмусен је то рекао послије сусрета за новим румунским премијером Виктором Понтом, који је у посјети институцијама ЕУ и НАТО. […]

субота, мај 12, 2012 / 12:59

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен каже да је "смијешно говорити" о томе да ће НАТО напасти Русију јер је штит намјењен заштити земаља НАТО.

Он је истакао да антиракетни штит није уперен против Русије. Расмусен је то рекао послије сусрета за новим румунским премијером Виктором Понтом, који је у посјети институцијама ЕУ и НАТО. Генерални секретар НАТО је навео да се нада да ће Русија учествовати на самиту Алијансе у Чикагу 20. и 21. маја, прецизирајући да још није добио одговор Москве о томе.

„Обавезни смо да заштитимо грађане од напада ракетама, у контексту раста међународних пријетњи, а Русима сам рекао да антиракетни штит није против њих јер НАТО не сматра Русију непријатељем“, изјавио је Расмусен. Додао је да се нада да ће и Русија поштовати своје раније обавезе да „не користи силу против земаља НАТО“.

Премијер Понта је изјавио да НАТО може да рачуна на Румунију као на озбиљног, поузданог и предвидивог савезника, нагласивши да је „нова влада одлучна да спроведе све обавезе које је раније преузела Румунија, као чланица НАТО“.

„Врло је важно за нашу земљу и за НАТО да идемо заједно, са истим програмом у вези са Авганистаном, да сарађујемо у вези са антиракетним штитом и другим значајним програмима“, рекао је Понта. Он је указао да и нова влада дели став шефа државе и претходних влада о томе да Румунија треба да до краја испуни обавезе у Авганистану.

„Све наше одлуке биће у потпуном складу и координацији са нашим партнерима и у складу са календаром који су усвојиле све земље НАТО“, рекао је Понта.

Нови румунски премијер се данас у Бриселу састао и са председником Европског парламента Мартином Шулцом, са европским комесаром за регионални развој Јоханесом Ханом, са председником групе социјал-демократа у Европском Парламенту Ханесом Свободом и с председником Европске социјалистичке партије Сергејем Станишевом.

Премијер Виктор Понта (39) је председник Социјалдемократске партије (ПСД), а нову владу чине и министри из Националне либералне партије (ПНЛ) и Конзервативне партије (ПЦ), обједињене у Социјалдемократску унију (УСЛ).

УСЛ је 27. априла у Парламенту оборила владу Михаја Развана Унгуреануа, која је владала само 78 дана. Истог дана председник Републике Трајан Басеску је Виктору Понти поверио састављање нове владе јер је опозиција под његовим руководством постала већина у парламенту.0 КОМЕНТАРА

  1. Bogati stvorili NATO kao vojnu organizaciju da čuvaju svoje bogatstvo i krče put ka novim resursima.Po meni NATO je organizovana teroristička organizacija koja radi samo za interese bogatih.Da je Rusija vojnički slaba ovi bi pod plaštom uvođenja demokratije već bili tamo.Samo ponekad zalogaj zastane u grlu, pa se ne može progutati.

  2. Mogu samo da zamislim kako Rusija gleda na udvoricko profasistickonatovsku politiku srpskih politicara s obje strane Drine. U Cikago putuje zlaja sa amanetom nasega „cuvara“. Radmanovicema md ruka glasa za bombardovanje Libije.
    Boris Tadic je trazio od Putina kada ga je ovaj pitao kako moze da bude od koristi Srbiji i Srbima da naprave spremiste gasa u TUZLI!!!!!

Оставите одговор