21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Иран одбија да пошаље обогаћени уранијум ван земље

Иран одбија да пошаље ван земље своје залихе обогаћеног уранијума, рекао је Абас Аракши ирански преговарач за нуклеарна питања, пренијела је данас државна телевизија. „Црвена линија Ирана у преговорима је обогаћивање уранијума.. Можемо разговарати о форми, количини и нивоу обогаћења али слање наше производње (уранијума) у иностранство представља за нас црвену линију”, рекао је Аракши, […]

недеља, 13 октобра, 2013 / 18:28

Иран одбија да пошаље ван земље своје залихе обогаћеног уранијума, рекао је Абас Аракши ирански преговарач за нуклеарна питања, пренијела је данас државна телевизија.

„Црвена линија Ирана у преговорима је обогаћивање уранијума.. Можемо разговарати о форми, количини и нивоу обогаћења али слање наше производње (уранијума) у иностранство представља за нас црвену линију”, рекао је Аракши, замјеник министсра иностраних послова Ирана.

Он ће са представницима великих свјетских сила учествовати у преговорима о иранском нуклеарном питању у уторак и сриједу у Женеви.

Према последњем извјештају Међународне агенције за атомску енергију (АИЕА), објављеном крајем августа, Иран има 6.774 килограма обогаћеног уранијума од 3,5 одсто и 186 килограма уранијума обогаћеног од 20 одсто. Земља је такође претворила 187 килограма уранијума обогаћеног од 20 одсто у полуге за гориво.

Аракши је рекао да ће ирански преговарачки тим бранити права Ирана и да неће ни педаљ да уступи оно на шта Иран има права према међународним законима.

„Исламска република Иран искористиће сва своја права да савлада цивилну нуклеарну технологију, укључујући обогаћивање уранијума”, рекао је он.

Представници Ирана и земаља групе пет плус један (САД, Француска, Велика Британија, Русија, Кина и Њемачка) састаће се у уторак и сриједу у Женеви да наставе нуклеарне преговоре прекинуте у априлу.

Аракши је рекао да ће Иран представити свој план и изразио наду да ће се постићи договор у разумном року.