Иран одбија да пошаље обогаћени уранијум ван земље

Иран одбија да пошаље ван земље своје залихе обогаћеног уранијума, рекао је Абас Аракши ирански преговарач за нуклеарна питања, пренијела је данас државна телевизија. „Црвена линија Ирана у преговорима је обогаћивање уранијума.. Можемо разговарати о форми, количини и нивоу обогаћења али слање наше производње (уранијума) у иностранство представља за нас црвену линију”, рекао је Аракши, […]

недеља, 13 октобра, 2013 / 18:28

Иран одбија да пошаље ван земље своје залихе обогаћеног уранијума, рекао је Абас Аракши ирански преговарач за нуклеарна питања, пренијела је данас државна телевизија.

„Црвена линија Ирана у преговорима је обогаћивање уранијума.. Можемо разговарати о форми, количини и нивоу обогаћења али слање наше производње (уранијума) у иностранство представља за нас црвену линију”, рекао је Аракши, замјеник министсра иностраних послова Ирана.

Он ће са представницима великих свјетских сила учествовати у преговорима о иранском нуклеарном питању у уторак и сриједу у Женеви.

Према последњем извјештају Међународне агенције за атомску енергију (АИЕА), објављеном крајем августа, Иран има 6.774 килограма обогаћеног уранијума од 3,5 одсто и 186 килограма уранијума обогаћеног од 20 одсто. Земља је такође претворила 187 килограма уранијума обогаћеног од 20 одсто у полуге за гориво.

Аракши је рекао да ће ирански преговарачки тим бранити права Ирана и да неће ни педаљ да уступи оно на шта Иран има права према међународним законима.

„Исламска република Иран искористиће сва своја права да савлада цивилну нуклеарну технологију, укључујући обогаћивање уранијума”, рекао је он.

Представници Ирана и земаља групе пет плус један (САД, Француска, Велика Британија, Русија, Кина и Њемачка) састаће се у уторак и сриједу у Женеви да наставе нуклеарне преговоре прекинуте у априлу.

Аракши је рекао да ће Иран представити свој план и изразио наду да ће се постићи договор у разумном року.Оставите одговор