Лагумџија поново зове у помоћ: Европска комисијо не можемо без тебе!

Предсједник СДП БиХ Златко Лагумџија изјавио је да лидери седам водећих политичких странака у БиХ не могу без помоћи Европске комисије наћи рјешење питања "Сејдић-Финци". Он вјерује да ни лидери политичких странака из Федерације БиХ, код којих је и дошло до застоја у покушају проналажења рјешења за питање "Сејдић-Финци", неће моћи доћи до договора без […]

недеља, 13 октобра, 2013 / 16:26

Предсједник СДП БиХ Златко Лагумџија изјавио је да лидери седам водећих политичких странака у БиХ не могу без помоћи Европске комисије наћи рјешење питања "Сејдић-Финци".

Он вјерује да ни лидери политичких странака из Федерације БиХ, код којих је и дошло до застоја у покушају проналажења рјешења за питање "Сејдић-Финци", неће моћи доћи до договора без помоћи ЕУ.

Када је ријеч о приједлогу који су представници ЕУ усмено изнијели лидерима политичких странака из БиХ на састанку у Бриселу 10. октобра, Лагумџија је рекао да је Европска комисија предложила неколико варијанти које се гранају и донекле су коректне.

Лагумџија је истакао да понуђени модел ЕУ није прихватљив за СДП, али није изнио више детаља, те потврдио да је већинска политичка воља у БиХ да буде задржан статус кво.

Предсједник СДП-а сматра да у рјешењу за питање "Сејдић-Финци" шансу треба дати помирењу националног и грађанског, те се заузео за отварање најширег дијалога у БиХ поводом провођења те одлуке и увођења европских вриједности, гдје би биле укључене све политичке снаге, невладин сектор, синдикати, академска заједница и грађани.

Лагумџија је најавио да ће СДП отворити процес Програм ка БиХ 2020, којим се жели створити критична маса за покретање процеса ка ЕУ.

Осврнувши се на годишњи извјештај Европске комисије о напретку БиХ, који ускоро треба да буде објављен и гдје се консататује да БиХ тапка у мјесту, Лагумџија је рекао да она може помоћи да се схвати да статус кво никуда не води.

"Националним политикама одговарају санкције, али санкције у БиХ неће донијети до промјене. До промјене ће довести само помирење грађанског покрета унутар земље", сматра Лагумџија.

Предсједник СДП-а данас је у Сарајеву био уводничар на редовној сесији Асоцијације независних интелектуалаца Круг 99 о теми "Имплементација пресуде `Сејдић-Финци` у процјепу етничког и грађанског".