Израел удара по Хамасу, доказали им кривицу или не

Два Палестинца су убијена и два су рањена током ноћи када су се приближили граници појаса Газе и Израела, саопштило је данас палестинско Министарство здравља.

недеља, 18 фебруара, 2018 / 13:39

Два рањеника су пренијета у болницу, а тек јутрос су нађена два тијела источно од Рафе, преносе израелски медији саопштење министарства.

Израелска војска напала је 18 мета у појасу Газе у посљедња 24 сата у одговору на ескалацију насиља у енклави које је почело експлозијом направе крај граничне ограде у којој су рањена два израелска војника.

Војска је саопштила да су рано јутрос нападнути циљеви у Гази у оквиру одговора на тај напад у коме су два војника задобила озбиљне повреде, а два умјерене, пренијела је агенција Асошиејтед прес.

Наведено је да су мете биле мјеста за производњу оружја и инфраструктуре за обуку исламског екстремистичког Хамаса који влада појасом Газе. Израел сматра ту организацију одговорном за све нападе из Газе без обзира ко их изводи.

Погранично подручје је углавном било мирно уз спорадично насиље од посљедњег рата 2014. године. Међутим, напетост је појачана послије 6. децембра прошле године када је предсједник САД Доналд Трамп саопштио да признаје Јерусалим као главни град Израела.

У најновијој ескалацији насиља испаљена је синоћ ракета која је погодила кућу на израелској територији причинивши штету. Сирене за ракетну узбуну огласиле су се још неколико пута, али је војска рекла да су то били лажни аларми.

Министар одбране Израела Авигдор Либерман изјавио је јутрос да је одговор на експлозију био снажан и најавио да ће се данас у подне размотрити ситуација.

На питање о тешким условима у појасу Газе он је одговорио да основна грешка питати се да ли је Израел погрешио и подсјетио да је палестински предсједник Махмуд Абас, вођа ривалског Фатаха који влада другом палестинском територијом Западном обалом, престао да трансфереше новац у Газу, а трансферисао је 260 милиона долара.

"Хамас инвестира у ракете и тунеле не инфраструктуру", рекао је Либерман, додавши да Израел не покушава да преузе контролу над Газом.