Индија: Раул Ганди, политичким стопама предака

У најмногољуднијој индијској савезној држави Утар Прадеш, која има 200 милиона становника, у току су избори који трају три седмице, а у којима главну улогу има Раул Ганди који претендује да освоји функцију савезног премијера. Становници села Туленди у Утар Прадешу, њих око 10 000, осјећају се преваренима и све је гласнији њихов очајнички вапај […]

субота, 11 фебруара, 2012 / 18:16

У најмногољуднијој индијској савезној држави Утар Прадеш, која има 200 милиона становника, у току су избори који трају три седмице, а у којима главну улогу има Раул Ганди који претендује да освоји функцију савезног премијера.

Становници села Туленди у Утар Прадешу, њих око 10 000, осјећају се преваренима и све је гласнији њихов очајнички вапај за напретком и развојем.

Људи показују своје куће од цигле, блата, балеге и сламе. Нема текуће воде, свуда су само ручне пумпе. Има бандера за струју, али мјештани се жале да су чести вишедневни нестанци струје. Туленди је у изборном округу који, од стицања независности, припада славној династији Гандијевих.

У таквој атмосфери Раул Ганди, син Соње и Раџива Гандија, покушава да врати изгубљено повјерење и обећава развој, радна мјеста и окончање сваке корупције – преноси Радио "Дојче веле".

"То је ваш новац! Својим знојем сте га зарадили! Својим напорним радом допринијели сте расту индијске привреде, ваша корумпирана локална влада не смије да украде плодове вашег рада", рекао је на предизборном скупу Раул Ганди – син убијеног премијера Раџива Гандија, унук убијене премијерке Индире Ганди и праунук Нехруа, првог премијера независне Индије.

Династија Нехру-Ганди центар је моћи индијске Конгресне партије која на савезном нивоу предводи коалициону владу, али је у најмногољуднијој индијској савезној држави већ више од 20 година – сасвим безначајна.

У Утару Прадешу доминантне су регионалне странке које се циљано обраћају појединим слојевима становништва: далитима и осталим нижим кастама, које се налазе на дну друштвене хијерархије. Или муслиманској мањини која чини 18 одсто становништва са правом гласа. Ни у једној другој савезној држави, припадност касти и вјери немају тако важну улогу.

Више од половине дјеце у Утар Прадешу је хронично неухрањено. Готово половина свих жена не зна да чита и пише. Млада генерација одлази у потрази за послом.

Гандијеви се надају да би њихова велика нада – Раул са својим обећањима реформи могао да стекне поене у том тешком окружењу.Оставите одговор