Хилари Клинтон обећала помоћ Јапану

ТОКИО- Амерички државни секретар Хилари Клинтон обећала је помоћ Јапану и рекла да је та земља незаобилазна у рјешавању проблема у свијету, сигнализирајући да Вашингтон хоће да Токио остане активан на свјетској сцени. "Јапан је незаобилазан у рјешавању светских проблема економски, дипломатски и на још много начина. А америчко-јапански савез је потребнији него икад за […]

недеља, април 17, 2011 / 11:13

ТОКИО- Амерички државни секретар Хилари Клинтон обећала је помоћ Јапану и рекла да је та земља незаобилазна у рјешавању проблема у свијету, сигнализирајући да Вашингтон хоће да Токио остане активан на свјетској сцени.

"Јапан је незаобилазан у рјешавању светских проблема економски, дипломатски и на још много начина. А америчко-јапански савез је потребнији него икад за глобалну безбједност и прогрес", изјавила је Клинтонова на конференцији за новинаре послије састанка са јапанским шефом дипломатије Такеакијем Мацумотом.

Хилари Клинтон је, такође, рекла да су се Јапан и САД договорили да формирају "државно-приватно партнерство за обнову" под руководством јапанске владе и да ће америчке фирме и организације почети да разговарају о томе како да помогну Јапану да преброди кризу.

Клинтонова је истакла да нема разлога да се Американци клоне Јапана, осим области око саме земљотресом погођене нуклеарке Фукушима.

"Ми смо подстакли привреднике и друге Американце да путују у Јапан, било да је ријеч о пословним или приватним разлозима", рекла је она.

Клинтонова је допутовала у Јапан, који је посљедња етапа њене турнеје од Берлина и самита НАТО преко Сјеверне Кореје.

Вашингтон је упутио хиљаде војника, као и војне бродове и авионе, као испомоћ у хуманитарним акцијама на опустошеном сјевероистоку земље.

Хилари Клинтон је највише рангирани америчке званичник који је посјетио Јапан од разорног земљотреса и цунамија који су погодили земљу 11. марта.

Јапански премијер Наото Кан изјавио је да се ситуација полако стабилизује и да се сада земља мора фокусирати на обнову након земљотреса.

"Мислим да ће након овог тешког периода услиједити препород Јапана", написао је Кан у ауторском чланку у листу "Интернешенел хералд трибјун".

Он је додао да ће Јапан остати ангажован на међународној сцени док се опоравља од катастрофе.

"Мислим да је најбољи начин да Јапан одговори на пријатељство које нам је указано је да остане активан у развоју међународне заједнице", наводи Кан.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *