Хејг: У контакту смо са талибанима

Британски министар иностраних послова Вилијем Хејг рекао је данас да је Велика Британија у контакту са талибанима како би помогла у отварању пута ка миру у Авганистану. "Контакти су успостављени са талибанима. Мислим да је поштено да и званично кажемо да се контакти заиста дешавају. Рећи ћу то овако, Британија је повезана с тим јер […]

четвртак, 23 јуна, 2011 / 11:11

Британски министар иностраних послова Вилијем Хејг рекао је данас да је Велика Британија у контакту са талибанима како би помогла у отварању пута ка миру у Авганистану.

"Контакти су успостављени са талибанима. Мислим да је поштено да и званично кажемо да се контакти заиста дешавају. Рећи ћу то овако, Британија је повезана с тим јер је јасно да смо првенствено заступали став за помирење у Авганистану", рекао је шеф британске дипломатије, али је истакао да не може објавити више детаља.

Авганистански предсједник Хамид Карзаи током викенда потврдио је да су САД у контакту са талибанима, али да разговори још нису у фази у којој би се састали представници владе и побуњеника.

Вашингтон је у јавно саопштио да је у протеклих неколико седмица било контаката између САД и побуњеника, али је министар одбране Роберт Гејтс изразио очекивања да ће проћи неколико мјесеци прије него што се буде могло рећи да је постигнут неки напредак.

Велика Британија, која има око 9 500 војника у Авганистану, већ дуже вријеме тврди да само политичко рјешење може окончати рат који траје скоро деценију.

Синоћ је амерички предсједник Барак Обама најавио план за почетак повлачења 10 000 војника до краја године док су даља смањења најављена до краја љета идуће године.Оставите одговор