ХДЗ у Хрватској: Нећемо одустати од спорног закона

Хрватска Влада неће одустати од Закона о ништавости одређених правних аката правосудних тијела бивше СФРЈ, ЈНА и Републике Србије, као и од доношења декларације о неким питањима сарадње правосудних тијела двије земље, рекао је члан Предсједништва ХДЗ-а Петар Чобанковић. "Имаћемо кворум у Хрватском сабору за доношење тога закона и декларације. Гријеше сви они који говоре […]

субота, октобар 8, 2011 / 20:26

Хрватска Влада неће одустати од Закона о ништавости одређених правних аката правосудних тијела бивше СФРЈ, ЈНА и Републике Србије, као и од доношења декларације о неким питањима сарадње правосудних тијела двије земље, рекао је члан Предсједништва ХДЗ-а Петар Чобанковић.

"Имаћемо кворум у Хрватском сабору за доношење тога закона и декларације. Гријеше сви они који говоре да то није добар потез", сматра Чобанковић, који је и хрватски министар пољопривреде, рибарства и руралног развоја.

Он је на данашњој конференцији за новинаре у Вуковару рекао да Влада не може сједити скрштених руку док, како је навео, долазе оптужнице из Србије, већ мора покушати да заштити "хрватске браниоце од даљих прогона и суђења".

Хрватски Сабор није јуче гласао о закону којим се проглашавају ништавним акти бивше ЈНА и СФРЈ, јер је опозиција напустила скупштинску салу, чиме је изгубљен кворум, а изјашњавање је одгођено до сљедеће седмице.

Потпредсједник Владе из Самосталне демократске српске странке Слободан Узелац раније је рекао да се не слаже с доношењем таквог акта.

Упркос упозорењима из Брисела, хрватска влада прослиједила је Сабору закон о проглашењу правно неважећих свих аката ЈНА, СФРЈ и Србије који се односе на рат 90-их година, а којима су оптужени или осуђени хрватски држављани.

Влада је Сабору упутила и приједлог декларације којом се утврђује да је "Србија повриједила суверенитет Хрватске" усвајањем закона којим је своја правосудна тијела прогласила надлежнима за вођење поступака за одређена кривична дјела која су почињена на територију бивше СФРЈ.

Ови кораци услиједили су након што је Београд прослиједио Хрватској оптужнице за ратне злочине и геноцид над Србима на подручју Вуковара против 40-ак лица, међу којима је и Владимири Шекс.Оставите одговор