ХДЗ БиХ: Са Кукићем нећемо разговарати

ХДЗ БиХ неће се одазвати на разговоре са кандидатом Предсједништва БиХ за предсједајућег Савјета министара БиХ Славом Кукићем, јер он нема легитимитет и у том смислу је апсолутно неприхватљив, закључено је на јучерашњој сједници Предсједништва ХДЗ-а БиХ у Мостару. Предсједништво ХДЗ БиХ још једном је осудило формирање власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ којим је, како […]

уторак, 21 јуна, 2011 / 10:34

ХДЗ БиХ неће се одазвати на разговоре са кандидатом Предсједништва БиХ за предсједајућег Савјета министара БиХ Славом Кукићем, јер он нема легитимитет и у том смислу је апсолутно неприхватљив, закључено је на јучерашњој сједници Предсједништва ХДЗ-а БиХ у Мостару.

Предсједништво ХДЗ БиХ још једном је осудило формирање власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ којим је, како наводе, најгрубље прекршен ентитетски Устав.

Из странке је саопштено да Предсједништво ове партије тражи од свих надлежних институција правне државе да заштите уставни поредак ФБиХ и БиХ.

“Поново се позива високи представник у БиХ Валентин Инцко да укине спорни налог којим је прогласио легалном власт у Федерацији БиХ чиме је доведен у питање уставни поредак, функционисање правне државе и укупан легалитет и легитимитет посљедњих избора као темеља демократије“, наводе из ХДЗ-а БиХ.

ХДЗ БиХ упозорава јавност да “незаконита и неуставна Влада ФБиХ“ наставља радити изван закона.

“Незаконита и неуставна Влада ФБиХ је наставила тачно тамо гдје је стала власт Алијансе за промјене, која је једнако охрабрена подршком дијела међународне заједнице у правцу развлашћивања Хрвата и кориштења `челичне метле` приликом позиционирања својих оданих кадрова, чак и упркос томе што при томе крше бројне законске прописе“, наглашавају из ХДЗ-а БиХ.

Предсједништво странке подсјећа да је Влада ФБиХ промијенила на десетине надзорних и управних одбора и других тијела, иако мандати појединима нису ни на половини, због чега су већ припремљене на десетине тужби, а у другој фази слиједиће и казнене пријаве против министара.

“Скандалозно је постављање својих кадрова, родбине, кумова, пријатеља и страначких послушника на чело јавних предузећа у ФБиХ. Чланови бројних промијењених одбора, уосталом као и поједини министри, особе су које су до нове аквизиције радили и у компанијама које су утајивале порезе држави или су, пак, били на челу пропалих медијских пројеката“, наводе из ХДЗ БиХ.

Даље подсјећају да ХДЗ БиХ жели да БиХ буде демократска, децентрализована и правна држава која ће функционисати на основима пуне уставне и стварне равноправности конститутивних народа, у којој се власт успоставља на основу слободних и демократских избора поштујући већински изборни легитимитет унутар сва три конститутивна народа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *