Обама сутра о повлачењу из Авганистана

Амерички предсједник Барак Обама требало би да у сриједу да објави колико војника ће бити враћено из Авганистана, у оквиру првог повлачења трупа идућег месеца, као и да изложи шири план чији је циљ да до 2014. године авганистанске снаге преузму одговорност за безбједност своје земље. Како наводе амерички медији, у самој Обаминој администрацији и […]

уторак, 21 јуна, 2011 / 10:54

Амерички предсједник Барак Обама требало би да у сриједу да објави колико војника ће бити враћено из Авганистана, у оквиру првог повлачења трупа идућег месеца, као и да изложи шири план чији је циљ да до 2014. године авганистанске снаге преузму одговорност за безбједност своје земље.

Како наводе амерички медији, у самој Обаминој администрацији и даље су присутне разлике у вези са тим питањем, пошто војни врх залаже за постепено смањење броја трупа, док се његови савјетници залажу за значајније повлачење наредних мјесеци. „Обама финализира своју одлуку, он разматра све опције”, рекао је портпарол Бијеле куће Џеј Карни.

Пошто у сриједу објави одлуку, Обама би требало у четвртак да посјети војну базу Форт Драм, на сјеверу државе Њујорк, чија је 10. дивизија једна од највише распоређиваних јединица и Ираку и Авганистану.

Већина од 80 Американаца изјавила је у анкети прошлог мјесеца да подржава Обамину одлуку да повлачење борбених јединица из Авганистана започне у јулу, а да се до краја 2014. године обуставе америчке борбене операције.

Од како је постао предсједник, Обама је повећао број америчких војника у Авганистану на око 100.000.Оставите одговор