Гугл лого у част Марте Грејем

Један од највећих интернет претраживача на свијету „Гугл“ промијенио је лого, поводом 117 година од рођења америчке плесачице и кореографа Марте Грејем једне од најистакнутијих пионира модерног плеса, коју је часопис „Тајмс“ 1998. гоидне прогласио за „плесачицу вијека“. Марта Грејем, рођена 11. маја 1894. године, била је један од највећих иноватора савременог плеса а њен […]

среда, мај 11, 2011 / 12:11

Један од највећих интернет претраживача на свијету „Гугл“ промијенио је лого, поводом 117 година од рођења америчке плесачице и кореографа Марте Грејем једне од најистакнутијих пионира модерног плеса, коју је часопис „Тајмс“ 1998. гоидне прогласио за „плесачицу вијека“.

Марта Грејем, рођена 11. маја 1894. године, била је један од највећих иноватора савременог плеса а њен утицај на плес може се упоредити са утицајем Стравинског на музику, Пикаса на сликарство.

Најмање 20 година није се знало за Марту Грејем, међутим ова Американка постала је прва плесачица која је свој таленат показала у Бијелој кући.

Професионалну каријеру започела је у 22. години. Убрзо показује своје невероватне вештине, нови начин приказивања покрета који откривају страст, бес и усхићење и 1926. године отвара своју школу "Марта Грејем центар савременог плеса", најстарија плесна институција која и данас постоји у Америци.

У овој школи стасала су бројна велика имена модерног плеса. Звијезде као Мадона, Енди Ворхол или Вуди Ален похађали су часове.

Априла прошле године школа "Марта Грејем денс компани" прославила је у Њујорку 80 година постојања.

Није вољела да је снимају и фотографишу, јер је сматрала да њен таленат једино може бити исказан на сцени.

Посљедњи балет завршила је 1990. године у 95. години живота.

Захваљујући својој умјетности примила је бројна признања, између осталих највећа грађанска награда "Предсједничка медаља за слободу" 1976. године.

Преминула је 1. априла 1991. године у 96. години од упале плућа, а њен пепео посут је на планинама Сангре де Кристо у сјеверном дијелу Новог Мексика.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *