Фронтал.РС није добио паре од Владе.РС

Што се Фронтал.РС тиче, од сарадње са политичарима из власти и опозиције, код нас вас Бранислав Бореновић може одвести на ручак. Но, овдје није тема наша наградна игра за најподеснију српску ријеч за "непотизам", већ средства која је Влада РС дала медијима.

петак, септембар 18, 2009 / 18:06

Мада многи, поготово штампани медији, пропадају по "развијеном Западу", нисмо чули за државни план вађења истих из дубиозе, али смо чули за такве појаве у случају банкарског сектора или производње моторних возила. Ипак, искрено речено, стање и квалитет медијске понуде са чистом производњом у РС, јесте заиста за социјална давања. Посљедња вијест коју смо имали о овом феномену у вријеме "глобалне економске кризе", била је од 24. августа текуће године. Тада је речено да је Влада Републике Српске разматрала Информацију о критеријумима за додјелу помоћи медијима у РС, према којој је један од критеријума да је медиј регистрован и да се штампа у РС, односно да својим програмом покрива дио или цијелу територију РС.

На предметној сједници Влада РС је задужила радну групу, на челу са министром саобраћаја и веза РС, Недељком Чубриловићем, да током исте те седмице обави разговоре са представницима медија који би требало да дају сагласност на Владине критеријуме, како би се потом они вратили Влади на усаглашавање.

Шеф Бироа Владе РС за односе са јавношћу Вера Сајић, рекла је тада да утврђени критеријуми предвиђају и да медиј производи дијелом или у потпуности властити програм у складу са техничким и кадровским могућностима и да планира ангажман у властитом програму и са постојећим кадровима до краја 2009. године, што би била основа и за план радне снаге до краја 2010. године, да даје пуни допринос у остваривању права грађана РС на информисање, те да медиј планира пројекте унапређење информисања грађана РС за који ће бити утрошена средства Владе РС.

Према њеним тадашњим ријечима, један од критеријума јесте и да медиј измирује пореске обавезе, као и обавезе и доприносе према запосленима, с циљем да сачува свако радно мјесто.

"Као доказе да испуњавају ове критеријуме, медији треба да доставе захтјев за додјелу средстава, пуни назив и адресу медија,порески идентификациони број /ПИБ/ и адресу и број рачуна банке, дозволу за емитовање програма, односно рјешење о упису у регистар јавних гласила, програм рада, доказ о територијалној покривености сигналом, односно, мјесту штампања и дистрибуције издања, доказ о гледаности, односно, слушаности програма или тираж и читаност издања у 2009. години", рекла је Сајићева.

Фронтал.РС нико није консултовао, нити нам се неки представник радне групе на челу са Недељком Чубриловићем обратио тим поводом.

Пресавили смо новински табак

Ни мјесец дана касније, имамо тачан списак срећних добитника. Влада Републике Српске на јучерашњој сједници у Бањој Луци донијела је Одлуку о исплати пет милиона марака на име помоћи за 68 медијских кућа у Републици Српској.

Изузев Гласа Српске, који је до јуче био државно гласило, нема штампаних медија који се издају на ћириличном писму, нити клаузуле о томе колико електронски медији визуелне провенијенције требају да имају минимално програма на српском националном писму, језику, или било чему чиме се баве агенције у ФБиХ или Хрватској. Нећете вјеровати чак и у десрбизованој Србији. Према тој Одлуци АТВ и ТВ БН добиле су по 400.000, а Радио-телевизија РС је на свој конто укњижила 600.000 КМ. Слиједе ситнији издаци локалног карактер (сви са шест знаменки) те су тако Телевизија Источно Сарајево и ТВ Канал 3 (три); добили су по 150 хиљада марака помоћи, Телевизија Приједор (јавна) 100.000, те Телевизија Рудо (јавна) 50.000 КМ.

Ово је вјероватно први пут да неко чује за телевизију из Рудог, али помоћ су добиле и нешто познатије телевизије, као што је Виком 80.000 КМ, а по 45.000 КМ добиле су ТВ Aрена Бијељина, Телевизија ОСМ, "Обитељска телевизија Валентино" (!?), Балкан телевизија, Херцег телевизија (!?), Телевизија Џунгла и Телевизија Слобомир.

Многи аналитичари су оцијенили да се висином добијених средстава, може цијенити степен независности одређеног медија у односу на други из исте категорије. Примјерице, ТВ БН и АТВ спадају у ранг квалитета националних оператера, те се у том рангу натјечу са државним сервисом (уопште није јасно откуд државни сервис у додатној помоћи од стране институције која га и финансира). Све у свему РТРС, је добио 200.000 КМ више од ТВ БН и АТВ, а и сама та бројка је довољна да 16 запослених добија плату преко 1.600 КМ свагог мјесеца, у периоду од годину дана. Сума сумарум: овом одлуком 15 телевизијских станица добиле су укупно 2.245.000 КМ помоћи од Владе РС.

Гдје је интернет у српским законима

Овом приликом желимо да прекинемо спекулације и чаршијска нагађања, те објаснимо да Фронтал.РС није добио никаква средства из фонда који је намијењен за помоћ медијима. Прије свега, законодавство РС не познаје термин "интернет портал", те уопште нема регулативу из те области интернет-пословања; па је Фронтал.РС регистрован као удружење грађана.

Надаље, једини издатак који се може повезати са Фронтал.РС, јесте преко имена и презимена нашег главног уредника Дани(ј)ела Симића, којем је из средстава Конкурса за суфинансирање издавачке дјелатности, избором од стране стручне комисије, додијељено 4.000 КМ за превод на страни језик првог књижевног бестселера из РС "Интервју са Радованом Караџићем", а 2.000 KM за издавање његове нове збирке приповједака. У оба случаја ради се о личном, односно непрофитно-умјетничком пројекту уредника Симића. Ни један пфениг (или пара) од тих средстава није уплаћен на жиро рачун Фронтал.РС, него се ради о сасвим другој издавачкој кући, лиценцираној да објављује штампана издања.

Као једино и најутицајније интернет-гласило у РС, а уједно и једини ћирилични портал западно од Дрине, Фронтал.РС има изразиту потребу да нагласи како је потпуно независно гласило, које се финансира од оглашавања и волонтерског рада људи именованих у импресуму. Читаоцима и цјелокупној јавности у региону, поручујемо да ће уређивачка политика која нас је довела до толиког угледа и посјећености, остати каква је и била до сада.

Влади РС можда није у интересу да приликом укуцавања било којег појма из РС, на првој страни било којег претивача, један од резултата мора бити некаква спекулација о геноцидним појавама у најзападнијој српској државној творевини. Како ствари стоје са регулативом, Фронтал.РС је забринут због будућности развоја овог информатичког сектора у РС, и одбија да се један интернет-портал поистовјећује са "штампаним медијима".

Фронтал.РС производи сопствену видео-продукцију, која се емитује у облику видео-вијести инкорпорираних у садржај чланака, или самостално; те посједује завидну фото-редакцију и архиву, коју у сваком тренутку може ставити у службу дневнополитичких циљева. Ипак, ми то не чинимо из разлога што као интерактивни медиј имамо један основни идеал, који надилази било каква ситна политиканства, која имају намјеру да нас повежу са било којом странком или институцијом.

Фронтал.РС и има такву екстензију иза тачке (а не .БА) зато што је основна мисија сачувати Републику Српску и у што је могуће већој мјери унаприједити њен државно-правни капацитет. А то је нешто што превазилази сајбер-стварност Фејсбука, који је једини облик друштвеног комуницирања преко интернета у РС.

То је сектор који у РС захтијева да га се развије у највише стандарде, те би највећа помоћ коју би Фронтал.РС могао добити од Владе РС (односно ВладаРС.нет), јесте да се на врх "Куле Републике" постави предајник који ће од Бање Луке, или барем њеног ужег центра, направити бесплатну вајрлес зону. Ништа друго нама није потребно, осим да се водимо духом просвећености, какву је заговарао Доситеј Обрадовић. Макар та просвећеност и била апсолутистичка.

Колико коштају писани медији старе технологије

Примјетићете разлику између 6.000 КМ и бројки које су додијељене штампаним медијима у РС, од којих неки ни немају централну уређивачку политику, тј. сједиште редакције на територији РС. "Независне новине" и "Глас Српске" добили су по 300.000 КМ, "Фокус" 270.000, Српска новинска агенција СРНA и Нови репортер по 200.000 КМ, "Пресс РС" и "Вечерње новости" по 175.000 КМ, "Еуро Блиц" 100.000 КМ, а "Екстра магазин" 51.494 КМ. Укупно за девет принтаних медија издвојено је 1.771.494 КМ.

И овдје су многи склони да висину средстава пореде са степеном контроле који ће Влада.РС моћи остварити или остварује над овим гласилима. Радио станице у РС, које нико не слуша, значи њих 43, добиле су укупно 983.502 КМ. Превише их је да би их сада редом бројали, осим што ћемо најавити да ће и Фронтал.РС пустити свој радио-канал, помоћу којег ћете моћи слушати изјаве политичара, који пишу или дају изјаве за Фронтал.РС, поред видео-продукције коју сте већ могли видјети на таласима фреквенције www.frontal.rs.

У Одлуци Владе о помоћи медијима наводи се да су они који су добили средства дужни да у року од девет мјесеци од дана ступања на снагу ове одлуке задрже постојећи број радника. Додаје се да ће Влада свака три мјесеца анализирати извршење одлуке, те да ће у случају непридржавања предузети потребне мјере.

На нама који се непрофитно боримо за очување РС (срећом по њу – самоодрживо), промоцију њених научних и културних вриједности, те политичког плурализма који је на много завиднијем нивоу од ФБиХ, остаје да видимо хоће ли се то проводити, и да ли ће побројани медији објавити ишта тим поводом, рецимо, након шест мјесеци од уплате средстава на њихов рачун?

У редакцији Фронтал.РС детектујемо како веома брза и нимало транспарентна одлука Владе РС, као да се руководила оном јеванђеоском поруком "дај ономе ко има, а ономе ко нема узеће се и оно што има". Што и није тако лоше. Можда мало религијског морала, или простог људског вјеровања у Бога, уђе у наше, на тај начин помогнуте медије.

Ми можемо рећи само оно што и до сада: ГУГЛАЈТЕ ЋИРИЛИЦОМ!

У име редакције,
Радован Ковачевић
замјеник уредникаОставите одговор