Фронтал јавно похваљује: Портпароле младе (политика)

Политика у Српској има једну велику мјену у избору писма. Сваке двије, или четири године, пред изборе – сви плакати су искључиво ћирилицом. Иначе, латиница је писмо наметнуто као једино, законско и некажњиво у вријеме Анте Павелића…

четвртак, јануар 16, 2020 / 15:45

Фронтал је већ писао о томе како само мали број народних посланика у НСРС користи српско писмо, те сада понављамо да је то извјесно "лажно представљање". То је у најмању руку недемократски, ако не и преварантски према бирачима.

Са једне стране се грми гњевом праведничким и штити широм свијета (уистину) обесправљено српство, дочим се чим легне мандат, заборављају своја предизборна обећања и промовише се унијатска језичка политика. У најмању руку само та. Латиничари на друштвеним мрежама су били већина у прошлом сазиву НСРС.

Постоје политичари као Срђан Мазалица, Радо Савић или Јелена Тривић, који од раније у сајберсвијету користе српско писмо без пуно опомињања и наговарања. Постоје и они који га готово уопште не користе, као Игор Радојичић, Соња Караџић-Јовићевић или Бранислав Бореновић. Можда некад за православне вјерске празнике и честитања Дана Републике Српске, али кћерка Радована Караџића ни тада.

На младима азбука остаје

Но, Фронталу су баш зато усред општег суноврата, за истаћи ипак најдражи они за које смо примјетили да су након јавних опомена прешли на српско писмо. Као Душанка Мајкић, рецимо. Али, на младима свијет остаје. На насловној фотографији, рецимо, Шешић из СДС се труди да пише српским писмом, док Кужет из НДП то наглашено не жели. Рецимо.

Три пута Бог помаже.

Небројено пута смо нагласили (више од три) како поражавајуће и лицемјерно дјелује на општи утисак о политичкој будућности Републике Српске (о престоницама културе да не причамо), кад на друштвеним мрежама портпароли ПДП, СДС и СНСД пишу латиницом.

Надахнути резултатима избора, у оба политичка блока, они пролазе лично-друштвенополитичке и националне ренесансе у скраћеном курсу, те сада и Ања Петровић, и Стеван Салатић, и Радован Ковачевић; пишу српским писмом. Овом их приликом похваљујемо за враћање коријенима, у име опште културнополитичке будућности. Стварно није пристојно штитити српске националне интересе латиницом.Оставите одговор