Европски парламeнт: Позив да се Србији одреди датум

Резолуцијом коју је усвојио Европски парламент, Европском савјету упућен позив да што је прије могуће одреди датум почетка приступних преговора Србије и ЕУ. Посланици Европског парламента великом већином гласова су усвојили Резолуцију о Србији, на основу приједлога који је поднио извјестилац Јелко Кацин. У резолуцији се позива Европски савјет да одреди датум за почетак приступних […]

четвртак, април 18, 2013 / 13:00

Резолуцијом коју је усвојио Европски парламент, Европском савјету упућен позив да што је прије могуће одреди датум почетка приступних преговора Србије и ЕУ.

Посланици Европског парламента великом већином гласова су усвојили Резолуцију о Србији, на основу приједлога који је поднио извјестилац Јелко Кацин.

У резолуцији се позива Европски савјет да одреди датум за почетак приступних преговора Србије и Европске уније.

Кацин је уочи гласања предложио измјену у дијелу који се односи на дијалог Београда и Приштине, пошто је синоћ одржана девета рунда дијалога, а у тексту резолуције се каже да је било осам рунди.

Он је јуче, на пленарној сједници ЕП на којој је разматран извештај о напретку Србије у евроинтерграцијама, позвао Европски савјет да одреди датум за почетак приступних преговора Србије и ЕУ и изразио је наду да ће дијалог Београда и Приштине донијети резултате до краја седмице.

"Искрено се надам да ће састанак премијера Србије и Косова који је у току донијети резултате до краја недеље. Пробој би имао далекосежне посљедице за европске интеграције обе земље и западног Балкана у цјелини, као и за економски опоравак кризом погођеног региона", навео је Кацин.

"Надам се да ћемо имати прилику да наздравимо историјском договору Србије и Косова до краја недеље", рекао је извјестилац ЕП.

Кацин је у извјештају оцијенио да је Србија остварила значајан напредак у неким областима реформи везаних за ЕУ и позвао је Савјет да одреди датум за почетак приступних преговора Србије и ЕУ пошто је то, како је нагласио, у интересу и Србије и Европе.

Европски комесар за проширење Штефан Филе који се јуче, такође, обратио посланицима у Европском парламенту, оцијенио је да је Кацинов извјештај свеобухватан и да добро одражава напредак Србије.

"Поново смо дошли до преломне тачке. Надам се да Приштина и Београд могу да постигну нове резултате у дијалогу и да ће се он окончати јасним споразумом, у интересу Србије и Косова, као и њихових грађана, Балкана и саме ЕУ", рекао је Филе.

Европски комесар је, такође, нагласио подршку храбрим потезима српске владе у напорима да се постигне рјешење.Оставите одговор