Млади социјал-демократи припремају револуцију

Млади социјалдемократи озбиљно су приступили припреми програма "Револуција у образовању" чији је циљ формирање ранг-листе универзитета по квалитету, а не по томе да ли је ријеч о приватним или јавним високошколским установама, рекао је предсједник Младих социјалдемократа Републике Српске Душан Петровић. Напоменувши да сви образовни системи у свијету имају ранг-листе универзитета, Петровић је рекао да […]

четвртак, април 18, 2013 / 12:54

Млади социјалдемократи озбиљно су приступили припреми програма "Револуција у образовању" чији је циљ формирање ранг-листе универзитета по квалитету, а не по томе да ли је ријеч о приватним или јавним високошколским установама, рекао је предсједник Младих социјалдемократа Републике Српске Душан Петровић.

Напоменувши да сви образовни системи у свијету имају ранг-листе универзитета, Петровић је рекао да Млади социјалдемократи не измишљају "топлу воду" нити доносе ранг-листу о квалитету, јер за то постоји Агенција за акредитацију високошколских установа, али желе да буде направљен систем бодовања квалитета.

"Систем образовања се не може промијенити брзо. То је дуг процес који захтјева учешће и стручњака и стручне јавности, али је важно покренути ову причу, јер смо сви свјесни проблема које имамо у систему образовања", истакао је Петровић.

Он је додао да Млади социјалдемократи нису против приватних факултета, јер су многи њихови чланови стекли академско звање управо на тим високошколским установама, али је чињеница да их има превише.

"Приватне факултете треба подржати, посебно оне који су показали да ‘производе’ квалитетне кадрове. Међутим, њихов углед угрожавају они приватни факултети који, према нашем мишљењу, не заслужују статус високошколске установе", истакао је Петровић.

Он је нагласио да су Млади социјалдемократи покренули програм под називом "Револуција у образовању" с циљем да се у Републици Српској почне говорити о реформи образовног система, јер Српска мора изградити сопствени систем образовања с обзиром да је садашњи застарио и треба га мијењати.

"Проблем је, на примјер, то што на одсјеку Географија, на Универзитету у Бањалуци студенти уче из уџбеника у коме је податак да планета Земља има пет милијарди становника, а данас их има више од седам милијарди. Такође, сусрећемо се и са проблемом диплома, да кажем, сумњивог квалитета. Имамо практичан примјер да нам долазе професори математике са нових факултета из неких мањих мјеста из Федерације БиХ који никада нису његовали, нити имали математичке факултете. Ти људи се овдје запошљавају без контроле да ли имају знање да уче дјецу или не", истакао је Петровић.

Он је оцијенио да се тржишту рада траже кадрови којих уопште нема на бироима, а истовремено се врши хиперпродукција кадрова којих је све више.

Према његовом мишљењу, потребно је смањити уписне квоте на неким факултетима који производе кадар којег има превише, а истовремено повећати на неким за чијим кадром је потражња.

Он је нагласио да су Млади социјалдемократи озбиљно приступили овом проблему и додао да је координатор њиховог Програма "Револуција у образовању" асистент на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву и одборник Савеза независних социјалдемократа у Скупштини општине Источна Илиџа Милица Ристовић.0 КОМЕНТАРА

 1. „Он је додао да Млади социјалдемократи нису против приватних факултета, јер су многи њихови чланови стекли академско звање управо на тим високошколским установама, али је чињеница да их има превише“.

  Вјероватно је овај лик мислио на себе, јер је након безуспјешног вишегодишњег студирања на државном факултету, приложио диплому са приватног. Зашто не рече колико је година обављао дужност директора Дома младих у Зворник, без адекватне школске спреме. Увијек је било: „Ко о чему, к…а о поштењу“.x-(

 2. Он је додао да Млади социјалдемократи нису против приватних факултета, јер су многи њихови чланови стекли академско звање управо на тим високошколским установама, али је чињеница да их има превише.

  A ko si ti da kazes sta je previse, kazes da su kvalitetni, u cemu je onda problem….
  Sad se kao pojavljuju i privatni fakulteti iz Federacije, naravno mora se i tamo loptica prebaciti… sve u svemu supljak teski, steta sa privatnim fakultetima je napravljena, nije mi uospte jasno iz kog su ih razloga otvarali kad i ovako imamo previse VSS, ipak para vrti svugdje, a i narod kao narod je stoka pa studira na tim nazovimo visko-obrazovnim ustanovama!

 3. PAZI DEMAGOGIJE :

  „Систем образовања се не може промијенити брзо. То је дуг процес који захтјева учешће и стручњака и стручне јавности, али је важно покренути ову причу, јер смо сви свјесни проблема које имамо у систему образовања“, истакао је Петровић.

  PA KAKO STE GA UNIŠTILI BRZO KAD STE DOZVOLILI SVAKOM SELU DA IMA SVOJ FAKULTET SVE SA LICENCAMA I DOZVOLAMA MINISTARSTAVA I MINISTARA VAŠIH BANDO SMRDLJIVA I POGANA !!!!!!!!!!!!!!

 4. Jedino moguće, izvodljivo i zdravo rješenje za uništeni sistem obrazovanja u RS je sledeće :

  1.Smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru za 50 %

  2.Zamrznuti zapošljavanje u javni sektor narednih 10 godina.

  3.Donijeti zakon kojim bi se plate u javnom sektoru vezale za prosjek plata u privredi (koja izdržava taj jebeni javni sektor), i to na način da prosjek plata u javnom sektoru može biti maksimalno 70% od prosjeka plata u privredi.

  Istog momenta kad bi ove mjere bile provedene nestalo bi svih akademaca iz Višegrada,Travnika,Sokoca, i njihovih brdsko-šumskih škola.

  OBRATITI PAŽNJU NA SIJENO,LIVADU,ŠUMU I ŠTALU NA 02:46 min

  http://www.youtube.com/watch?v=piqAJ5DZzIA&feature=share

Оставите одговор