ЕУ намјерава послати нове колонизаторске снаге у западну Африку

ЕУ ће на јесен покренути нову мисију у западној Африци, објавио је њемачки лист. Комбинована војно-цивилна операција имаће за циљ да "спријечи нестабилност коју су изазвале џихадистичке групе".

понедељак, 28 августа, 2023 / 09:07

Како наводи лист, мисија ће имати за циљ обуку и саветовање локалних снага безбедности, помоћ у припреми за антитерористичке операције, пружање техничке подршке и спровођење мера за изградњу поверења у сектору безбједности.

Мисија би требало да буде покренута након што формално одобрење дају министри спољних послова ЕУ на састанку у октобру у Луксембургу.

Шта је још писало у извјештају о мисији?

Разлог за планирану мисију је забринутост ЕУ да би исламистичке групе "могле да прошире своје активности у западној Африци од зоне Сахела ка јужним приобалним земљама Гвинејског залива, што би довело до још шире нестабилности у региону", наводи Велт ам Зонтаг.

Милитантне активности екстремистичких група повезаних са "Исламском државом" и Ал Каидом потресле су земље попут Малија, Нигера и Буркине Фасо последњих година.

ЕУ такође "жели да се супротстави руском утицају у региону, који се шири преко Вагнерових плаћеника", који подржавају војне режиме у Сахелу.

Талас нестабилности је заправо изговор за војну контролу западне Африке

Европа настоји да заустави талас нестабилности. Ситуација се додатно закомпликовала за ЕУ након што је Мали избацио француске и њемачке снаге које су обучавале малијске војнике и полицију.

Бенин и Гана су већ званично позвали ЕУ да распореди мисију на њиховим територијама, наводи лист.

Извјештај долази пошто је неколико земаља у региону пало под војне владе након пуча, последњи 26. јула у Нигеру. Војне хунте су преузеле власт и у Малију и Буркини Фасо.

Пад Нигера под контролу хунте био је посебно забрињавајући за неоколонијалне силе Запада, јер је био кључни савезник западних сила које су деловале широм региона.Оставите одговор