Египат: У сукобу муслимана и хришћана погинуло најмање девет лица

Најмање девет особа погинуло је у сукобу муслимана и хришћана у Египту, а 144 је повријеђено, јавила је египатска државна телевизија. До сукоба је дошло синоћ у сиромашном предграђу Каира, Имбаба, након што су муслимани напали коптску цркву како би ослободили једну хришћанку. Муслимани тврде да су је у цркви држали против њене воље зато […]

недеља, 8 маја, 2011 / 10:29

Најмање девет особа погинуло је у сукобу муслимана и хришћана у Египту, а 144 је повријеђено, јавила је египатска државна телевизија.

До сукоба је дошло синоћ у сиромашном предграђу Каира, Имбаба, након што су муслимани напали коптску цркву како би ослободили једну хришћанку.

Муслимани тврде да су је у цркви држали против њене воље зато што је жељела да пређе на ислам.

Према наводима једног свештеника, већина жртава су Копти које су напали муслимански фундаменталисти из покрета салафиста.

Нападачи су употријебили ватрено оружје, А бачено је и неколико запаљивих бомби које су узроковале пожар на сусједној цркви.

Ови сукоби наглашавају ескалацију тензија у односима египатских муслимана и мањинских хришћанских Копта и виде се као изазов за војне власти Египта, које настоје да врате ред и закон након што је предсједник Хосни Мубарак збачен с положаја у фебруару послије народне побуне.Оставите одговор