Договор: Дачић и Тачи парафирали

Делегације Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, постигле споразум. Споразум парафирали премијери Србије и Косова, Ивица Дачић и Хашим Тачи, рекла Кетрин Ештон. Овим споразумом и званично се укидају институције Републике Србије у четири српске општине на сјеверу Косова и замјењују новим, које ће бити у оквиру "уставно-правног система Косова". Заједница српских општина на Косову […]

петак, април 19, 2013 / 16:34

Делегације Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, постигле споразум.

Споразум парафирали премијери Србије и Косова, Ивица Дачић и Хашим Тачи, рекла Кетрин Ештон.

Овим споразумом и званично се укидају институције Републике Србије у четири српске општине на сјеверу Косова и замјењују новим, које ће бити у оквиру "уставно-правног система Косова".

Заједница српских општина на Косову имаће предсjедника, потпредсjедника и Савjет и право да бира регионалног команданта полиције, али и локалне команданте у четири општине на сjеверу, као и на југу, свугдjе гдjе према етничком саставу Срби чине већину, сазнаје "Блиц".

Дачић: Само сам парафирао

Дачић је новинарима у Бриселу објаснио да није потписао споразум, већ да је само парафирао да је то "приједлог текста о чијем прихватању или одбијању ће се у наредним данима изјаснити обе стране".

"Наши органи ће донијети одлуку у наредним данима да ли ћемо прихватити или одбити", рекао је Дачић, прецизиравши да ће Београд у понедјељак писмено обавијестити високу представницу ЕУ Кетрин Ештон да ли прихвата договор или не.

"Захвалан сам Ештоновој, Александру Вучићу и осталим члановима делегације. Послије сједнице ГО СНС и руководстава осталих странака, Влада Србије ће имати јединствен став око овог питања. Око овога се не смијемо дијелити. Или ћемо јединствено прихватити или јединствено одбити", рекао је Дачић који је новинарима показао споразум са парафом.

Модификација – из шије у врат: Србија неће блокирати "Косово" у европским интеграцијама

У финалној верзији прихваћени су сви приједлози Србије. Тачка 9, која се доноси на избор полицијског командира остаће недирнута, док је тачка 14 ("косовска столица у УН") по српској жељи модификована.

Спорна тачка 14, која се односи на чланство Косова у међународним организацијама, преформулисана је и предвиђа "неблокирање Србије и ‘Косова’ у процесу европских интеграција".

Делегација Србије је на путу ка сједишту НАТО-а гдје ће разговарати о гаранцијама за неприсуство "косовске војске" на сјеверу и гаранцијама за безбједност Срба на Косову.0 КОМЕНТАРА

 1. Ово је најгора власт коју је Србија имала у историји. Мислим да нико не би смио да их брани или правда погубним потезима Тадића и његових. Правдањем у протеклих годину дана смо довели до овога.

  За само годину дана они су поставили границу, заокружили државу Косово којој су дали и трећи елемент, што им нико раније није дао. Данас су им и прознали државу. За НИШТА. Заправо, за НОВИ УСЛОВ који ће да дође за пар дана.

  Ове тзв. инстутуције које су Срби као добили (а већ их и сада имају) су такво ругање народу и потцјењивање истог.

  Наравоученије, ко једном изда, издаће и други пут. Ови издајници радикала и кумова свакако да ништа боље нису могли да ураде.
  Вучић и Дачић су изгледа баш хтјели да се упишу у историју. Па како год и на који год начин.

  Поменутог двојца треба да се припази из Република Српска јер је сљедећа на њиховој листи за одстрел.

 2. Слажем се Ања; твом коментару нема се шта додати нити одузети. Чињеница је да су Дачић и Вучић верификовали једну велику издају за једно велико ништа. Када мало боље размислим, није баш ништа. Пошто им је ЕУ упутила честитку за изборну побједу и прије краја гласања јасно је да су и прије избора обећали западњацима да ће бити још кооперативнији од кооперативног Бориса. За узврат су ти исти западњаци финансирали њихово побједу. Туга. Срами се Србијо.

 3. Слажем се. Ипак се надам да ће народ некако реаговати и да ће параф остати само параф. Народ је чудо и све може. Само што једноставно више нема енергије.

  Ипак ето, надам се. Послије одмах рушити и ову власт прије него што још нешто прода. Заједно са жутима их све послати у историју.

  Ево коментара:
  http://www.nspm.rs/hronika/danas-deseta-runda-dijaloga-beograda-i-pristine.html

 4. Ања слажем се са сваким коментаром, а посебно првим.Немам што да додам, осим КАКО ИХ НИЈЕ СРАМОТА! И КАКО МОГУ ДА СЕ ВРАТЕ КУЋИ!
  ЖАБА (народ) ЈЕ ОДАВНО СКУВАНА! ТАКО СЕ ТО РАДИ.НАУЧИЛИ СУ ДОБРО ОД АМЕРА КАКО СПИНОВАТИ ЈАВНОСТ, А ШТО СЕ ТИЧЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, С(Р)ТАЊЕ ЈЕ ЈОШ ГОРЕ, јер ће нас марионете докусурити, а онда иде скидање главе.Која се још држи на једном концу.Народ и не примјећује да је Републике сваким даном све мање и мање, док не ишчезне.Јадно и биједно.Због чега? ОГОРЧЕН САМ!

 5. Danas su potpisali ono što nisu smeli pod pritiskom narodnih protesta u prethodnoj rundi pre 10 dana.
  U Srbiji su već 13 godina isti izdajnici na vlasti kao u Republici Srpskoj već 15 godina.
  Ostaje da se vidi da li u narodu ima dovoljno snage da se organizuju veliki protesti. Svest širokih narodnih masa uveliko je razorena informacionim ratom koji se protiv naroda vodi sa svih frontova poslednjih 13 godina.
  DOS-ovaska vlast je sve učlinila da narod pretvori u potrošače uvozne robe i u golu sirotinju koji neće imati snage niti ljudkog dostaojanstva da se podigne protiv izdajnika.

 6. Cojece-znam, 19.04.2013. 19:58:40
  Izgubljeno je ukoliko polazimo sa stanovista da je okupirano.
  Suverenu teritoriju jedne drzave u moderno doba,moguce je silom zauzeti ali nije moguce tako lako anektirati i otudjiti(kao sto je to recimo Austrougarska napravila prije vise od stotinu godina.
  Ova igra dvostrukih standarda u kojoj su Srbi bili satanizovali zbog navodnih floskula“jedan narod,jedna drzava“ jednostavno nije odrziva na duze staze.
  Politikanstvo je jedno a princip je princip.
  Iz tog razloga je njima prijeko potreban blagoslov samog naroda i njegovih predstavnika.
  Ovaj paraf je vjerovatno ono sto ovaj prcko pokusava da i objasni.Znaci,uvidjevsi da je retorika strogo ucjenjivacka,kao pregovarac odnosi spis u skupstinu.
  Posto se ne pita samo jednog covjeka,na skupstini je da to usvoji ili odbaci i mislim(duboko se nadam za njihovo dobro)da ce se ovo sr***e glatko odbaciti…

 7. Vidi,vidi nigdje seljaka da se javi i da nam kaze kako trebamo misliti o sporazumu u Briselu a bogami i sta glavni popo kaze o sex skandalu SPC.Inace se javi i kad pas zalaje u njegovom pravcu,a sad tajac.Sta god kaze nekome ce se zamjeriti, u stvari zamjerice nekog drugog umjesto sebe.Sad ce se javiti seljakov medijski portparol Nemanja i reci nama vec poznato da su za sve krivi ameri, jasenovac i siptari.Mozda i mosnjaci(novi termin za muslimana-bosnjaka za sljedeci popis) jer planiraju obiljeziti 100 godina atentata u Sarajevu i Mlade Bosne, bez njegovog dopustenja,jer nema Bosne bez njegove dozvole….

Оставите одговор