Додик: РС спремна да се одмах примјени одлука у случају Сејдић-Финци

Предсједник Републике Српске Милорад Додик пренио је шефу Канцеларије Савјета Европе у БиХ Мери Ен Хенеси неслагање Српске са антидејтонским понашањем високог представника, посебно када је ријеч о јучерашњем иступу пред Савјетом безбједности УН гдје је покушао да обмане цијелу међународну заједницу. Додик је рекао да Српска остаје привржена досљедном поштивању слова Дејтонског споразума, те […]

уторак, мај 10, 2011 / 15:02

Предсједник Републике Српске Милорад Додик пренио је шефу Канцеларије Савјета Европе у БиХ Мери Ен Хенеси неслагање Српске са антидејтонским понашањем високог представника, посебно када је ријеч о јучерашњем иступу пред Савјетом безбједности УН гдје је покушао да обмане цијелу међународну заједницу.

Додик је рекао да Српска остаје привржена досљедном поштивању слова Дејтонског споразума, те европским интеграцијама БиХ, које не би негирале аутономију Републике.

Он је нагласио да је Српска спремна да се одмах приступи примјени одлуке Суда за људска права у случају "Сејдић и Финци", као и да се усвојe закони о попису и државној помоћи, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу предсједника Српске.

"На сва три питања Република Српска има активан и конструктиван приступ", каже Додик.

Истичући да је досадашња сарадња са Савјетом Европе била задовољавајућа, предсједник Додик је изразио наду да ће успјешна сарадња са најстаријом паневропском организацијом бити настављена.

ШТО ПРИЈЕ ОБЕЗБЈЕДИТИ ПАРЛАМЕНТАРНУ ВЕЋИНУ

Додик је након састанка са представницима СНСД-а у заједничким органима БиХ новинарима рекао да у овој странци постоји потпуно јединство и координација у погледу активности на нивоу РС и БиХ.

"Разговарали смо о начину координације нашег будућег дјеловања у заједничким органима и СНСД је опредијељена за што брже формирање власти на нивоу БиХ", рекао је Додик.

Он је оцијенио спекулацијама наводе појединих медија о нејединству у СНСД-у, који је опредијељен и за одржање партнерства са СДС-ом.

"Одређени кругови из Федерације БиХ пласирају спекулације како би изазвали нестабилност у РС, што је дио шире стратегије странаца коју проводе како би разбили јединство у РС и владајућој партији и наше партнерство са СДС-ом", рекао је Додик.

Он је додао да је то спремао лидер СДП-а Златко Лагумџија, који је тражио да СНСД уђе у власт на нивоу БиХ без СДС-а.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је да неће одговарати на спекулације медија о свом преласку у СДП, као и о нејединству у оквиру СНСД-а, додајући да су "СНСД и Милорад Додик народни избор и судбина РС".

"СНСД даје широк оквир за различита мишљења, драго ми је да се игра на најјачу карту – на СНСД када је ријеч о власти на нивоу БиХ и ја сам у ових 12 година показао да то јесам", рекао је Шпирић.Оставите одговор