Потписано: Мајкрософт купио Скајп

Прије неколико сати Мајкрософт је довршио и закључио куповину најпознатијег софтвера за ВОИП комуникацију. Вол Стрит Журнал потврдио је вијест о трансакцији, након многих гласина, а касније и вијести о томе да се Мајкрософт спрема купити Скајп и преузети дугове вриједне пола милијарде америчких долара. Главни иницијатор ове аквизиције је Стив Балмер лично, који већ […]

уторак, мај 10, 2011 / 15:20

Прије неколико сати Мајкрософт је довршио и закључио куповину најпознатијег софтвера за ВОИП комуникацију. Вол Стрит Журнал потврдио је вијест о трансакцији, након многих гласина, а касније и вијести о томе да се Мајкрософт спрема купити Скајп и преузети дугове вриједне пола милијарде америчких долара.

Главни иницијатор ове аквизиције је Стив Балмер лично, који већ неко вријеме вријеба Скајп, чији су власници били прилично нервозни око процеса јавне понуде фирме и одгоде која је довела продају у питање. У почетку су за Скајп били заинтересирани Гугл и Фејсбук, али упитно је колико су били озбиљни, а колико су хтјели натјерати Мајкрософт да се натјече са самим собом.

Гугл има Гугл Воис и аквизиција Скајпа била би релативно бескорисна, а с обзиром да је Мајкрософт инвеститор Фејсбука, није постојала ни нека претјерана шанса да га купи Фејсбук. У овој ситуацији сигурно неће конкурирати Мајкрософту, а путем партнерства вјеројатно има приступ Скајпу, чије услуге ће одлично сјести у интеграцији с друштвеном мрежом.

Продајом недавно купљеног Скајпа, иБеј је зарадио 2,55 милијарди долара за 30% удјела, оснивачи Николас Зенстром и Јанус Фрис добили су 1,19 милијарди за своји 14%, а инвестицијски фонд ЦППИБ, Силвер Лејк и Андресен Хоровиц зарадили су 4,76 милијарди за 56% удјела. Инвеститорска твртка Андресен Хоровиц имала је 3% удјела које је иницијално платила 50 милиона долара, а продала за 205 милијуна, што је одличан показатељ како је аквизиција Скајпа профитабилан посао за бивше власнике.

Претпоставља се да је главни мотив Мајкрософта (Балмера) за куповину Скајпа управо Виндос Фон 7 и у сурадњи с Нокијом интеграција ВОИП услуге у систем, као конкурентне опције Гугл Воису и Епловом Фејстајму.Оставите одговор