Додик и Линдова скинули маске, Комшић још не смије

Чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик и Жељко Комшић примили су министарку иностраних послова Краљевине Шведске Ен Линд, министра унутрашњих послова Краљевине Шведске Микаела Дамберга, те специјалног изасланика против организованог криминала Хакана Јеврела. Но, још чекамо да се Милорад Додик огласи саопштењем о самосталном ангажману.

уторак, октобар 6, 2020 / 17:09

Разговарано је о билатералним односима Босне и Херцеговине и Шведске, који су добри и пријатељски, без отворених питања, а констатовано је да је ова важна посјета допринос оснаживању добрих билатералних односа.

Констатовано је да економску сарадњу треба подићи на виши ниво и интензивирати је, те бх. тржиште приближити интересу шведских увозника. Такође је речено да двије земље спаја и многобројна бх дијаспора, која је одлично интегрисана у шведско друштво и спона је између БиХ и Шведске.

Теме сусрета су биле и ЕУ интеграције, предсједавање Шведске ОЕБС-ом, те заједнички рад на сузбијању организованог криминала и унапређењу безбједности.

Изражена је захвалност Шведској на подрши реформским и интеграционим процесима БиХ, као и процесу проширења. Шведска је снажан заговорник проширења Европске уније на Западни Балкан и снажно подржава Босну и Херцеговину на њеном путу ка европским интеграцијама. Шведска дугорочно подржава одрживи развој и интеграцију БиХ у ЕУ, те сарадњу треба наставити унапређивати у областима као што су економске интеграције, владавина закона, људска права, родна равноправност и околиш.

Разговарано је о обавезама које БиХ треба испунити кроз 14 кључних приоритета из Мишљења ЕК о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, са снажним фокусом на њихову реализацију. Чланови Предсједништва БиХ изразили су опредјељење за наставак европског пута БиХ.

ЕУ подржава регионалну сарадњу и иницијативу "Мали Шенген", која подразумијева увођење стандарда који се примјењују у ЕУ, а иницијатива је припрема земаља региона за пуноправно чланство у ЕУ, речено је током сусрета.

Шведска преузима предсједавање ОЕБС-ом 2021. године, па је било разговора и о безбједности у Европи пред њихово предсједавање, а акценат сусрета је стављен на борбу против организованог криминала. Констатовано је да је организовани криминал заједнички проблем, који надилази појединачне државне границе и као такав захтијева снажну сарадњу.

Разговарано је о актуелном проблему мигрантске кризе, те начинима рјешавања проблема илегалних миграција и усвајања Новог пакта и програма ЕУ о миграцијама и у том контексту је разговарано о сарадњи у контроли граница.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност на континуираној помоћи и подршци коју Шведска пружа БиХ, посебно на плану интеграција у ЕУ.

Састанку је, у име предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, присуствовао савјетник Харис Имамовић.Оставите одговор