Ђокић: Беми обезбједити бољи пословни амбијент

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић је рекао да су у Српској ријетке фирме, као што је Фабрика обуће "Бема" из Бањалуке, те да је потребно афирмисати оваке привредне субјекте и обезбједити им бољи пословни амбијент. Ђокић је данас посјетио погоне ове фабрике и изразио задовољство резултатима "Беме", која запошљава 1.250 радника, […]

четвртак, април 11, 2013 / 13:29

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић је рекао да су у Српској ријетке фирме, као што је Фабрика обуће "Бема" из Бањалуке, те да је потребно афирмисати оваке привредне субјекте и обезбједити им бољи пословни амбијент.

Ђокић је данас посјетио погоне ове фабрике и изразио задовољство резултатима "Беме", која запошљава 1.250 радника, те дневно производи 8.000 пари обуће за извоз.

"Ово је је потенцијал који има Република Српска и у њега треба даље улагати, треба га даље афирмисати.Све људе који на овакав начин стварају треба афирмисати и истаћи њихов рад и допринос. Онај ко запошљава 1.250 људи, осим 155.000 незапослених колико данас има Српска, позитиван је примјер. То је за сваку похвалу", рекао је Ђокић новинарима.

Он је навео да је руководство и власнике "Беме" упознао са акционим планом запошљавања за 2013. годину, који предвиђа могућност новог подстицања запошљавања, како би их усмјерио да учествују у јавном позиву.

"С обзиром на оно што раде у `Беми`, шта су развојни планови и потребе те фабрике, вјерујем да ће они испунити те услове и да могу користити средства подстицаја за ново запошљавање, јер је могуће проширити капацитете и у Бањалуци и Мркоњић Граду, а можда и у неком другом граду", сматра Ђокић.

Он је навео да проблеме на које указује руководство "Беме" треба законодавно рјешавати.

"Значајно је да `Бема` учествује у индустријској производњи Српске са високим процентом извоза“, рекао је Ђокић и указао на проблем сарадње, односно рада институција БиХ које имају утицај на пореску политику и које контролишу границу.

Технички директор Фабрике обуће "Бема" Маринко Умићевић рекао је да "Бема" планира да запосли нових 300 радника у Бањалуци и 100 радника у погону у Мркоњић Граду, те да су потребни подстицаји Владе Српске.

Он је нагласио да обука радника кошта, а да на берзи рада нема људи са обућарском школом."`Бема` жели да почне правити своју ципелу, свој бренд, не да само продајемо своја `леђа`. Ојачали смо стручно, одшколовали смо 10 инжењера у Загребу и мислим да можемо успјети", рекао је Умићевић.

Он упозорава да домаћи привредници нису конкурентни, с обзиром да на увозне репроматеријале плаћају и пет пута више царине од оних које се наплаћују у земљама ЕУ."Неко намјерно не да да радимо и да извозимо своју ципелу. Главни проблем је БиХ“, истиче Умићевић.

Умићевић је навео да приликом увоза кожних трака домаћи произвођачи плаћају 10 одсто царине, а у ЕУ 2,5 одсто, док царина на копче за ципеле овдје износи 10, а у ЕУ 2,7 одсто.

"Ресорно министарство мора да се позабави проблемом високих царина. Најбоље би било да домаће привреднике на неколико година потпуно ослободе њиховог плаћања, како бисмо мало ојачали. У том случају бисмо могли да покренемо производњу за домаће тржиште, што би у БиХ довело и до развоја пратеће индустрије, односно производње репроматеријала“, поручио је Умићевић.

Он је рекао да је "Бема" прошле године на остварени извоз робе вриједан 40 милиона КМ од Владе Републике Српске добила 180.000 КМ подстицаја.

Умићевић каже да је један од проблема и одлазак на боловање и напомиње да је у "Беми" 90 одсто женске радне снаге.Оставите одговор