ДЕВС (DEVS)

Дизнијевска, гротескна фигура дјевојчице с плавим очима, уздиже се изнад високе и густе шуме, а под њеним ногама је технолошка компанија која носи њено име. Амаја.

субота, 13 фебруара, 2021 / 16:56

Oна има одјељење за развој, названо ДЕВС, као и серија. Барем мени је одмах јасно да се алудира, не на развој (development), већ на именицу Бог (deus). Већ у смислу кориштења слова В као У, у старолатинском писаном језику.

Да се технолошки месија Форест игра Бога и покушава направити машину која ће му васкрснути у саобраћајки страдалу кћер Амају, те колико му је до тога стало, упознајемо се полако, али јасно, кроз судбину Сергеја. Има кратку каријеру у Девсу. Пошто је хакер, oдносно шпијун. Наравно, руски.

Квантна физика жене у мушкарцу

Да би се заштитили од индустријске шпијунаже, руководиоци Амаје му не скидају паметни сат у који је учитао нешто изворног кода још прије уласка у зграду, већ га безбједњак Кентон угуши пластичном врећом. Лажирају снимак да се полио бензином и запалио.

Након тога упознајемо све ликове ове приче, чији је епицентар квантни суперрачунар у интеријеру од златастог стакла и згради направљеној на трусном подручју. Један од ликова, Линдон, носи мајицу Примус непрестано.

Данима.

То мора бити намјерно и везано за музику. Било би поражавајуће за оволики уложени новац да није. Мислим ја. Исто као што у разговору о Линдоновом отпуштању Форест и Кејти користе замјеницу ОН, а до тада је потпуно извјесно да је то ОНА. Мало, али само мало дјечачке физиономије у лезбо народној ношњи.

Предестиниране грешке

То би све требало бити намјерно, јер је ово прича о натпросјечно паметним људима, која не би смела бити Дан мрмота. Но, обзиром на постојање јасних филмских грешака, као што је у шестој епизоди на 3:49-3:50, када Линдона и бијелог црнца Стјуарта камера снима кроз вјетробран аутокуће на којој се види волан, да би у сљедећој секунди видјели навучене завјесе ка возачком дијелу, јасно је да је ово све индустрија која нема времена за пуну логику и досљедност.

Серија је, опет, нетипично квалитетна у умној секцији за Уједињење Ентитете Америке. Али опет само производ индустрије забаве ове земље, у којој можете пратити контролисану појаву робних марки, или се пробати усмјерити на причу.

Изванредно је снимљена и одглумљена, занимљиво причана и мотивисана, али ипак и даље дубоко у клишеу који онемогућава умјетност. Осим што је у њеној основи теорија о томе да све има узрок и посљедицу, те да је уз довољно података и технологију коју је развило предузеће Амаја, будућност извјесна и сазнатљива као и прошлост.

Можда и више.

Егоистични Едисони

Тек у шестој епизоди, баш након бага у филмском коду који помињем, деветнаестогодишњи Линдон се враћа и Стјуарту тек тад изговара оно што сви већ знамо: Форест није технолошки геније. Он је предузимач који је луд. Убија људе и жели да васкрсне кћер. Да ли желиш нешто моћно као ДЕВС у рукама лудог?

Дакле Форест, који вас од самог почетка мора подсјећати на Стива Џобса, није Тесла. Већ Едисон. Маркони. Рентген.

Но, без обзира што Кентон убије Антона, у њиховом дијалогу имамо опет монолог руског негативца који се спрема да умре и који тачно указује на америчко лицемјерје, а да творац серије и даље остане политички коректан и узме паре. Кентон, малтретирајући Џејмија ког ћете упознати испод сљедећег поднаслова, пак, опет говори нешто што има политичку ноту, у смислу да је мислио да ће 21. вијек бити вијек Америке, јер је СССР пропао, а у Кини се десио Тјенанмен и револуција је незаустављива.

Но, он каже да је власт истјерала тенкове и ухватила револуцију за гркљан, те је "Кина данас највећа сила коју је свијет икад видио", што користи као пластичан примјер да се све може сузбити у прилици док му пријети давећи га у кади и ломећи му прст.

Љиљана са Истока

Стварни главни јунак и носилац ове приче, у смислу њеног вођења и разоткривања истине другачије од званичне, јесте Лили Чен. Дјевојка блаженонепочившег Сергеја.

Уз помоћ свог бившег момка Џејмија хаковала је покојников телефон и дошла у контакт са његовим хендлером Антоном. Који то плати главом од руке истог крвника, којег слободно можемо сад звати Кентон Русоубица.

Џејми много више личи на Азијата поријеклом из Хонг Конга, него Лили, чија мајка се појављује на вези преко телефона и можда је бјелкиња. Каснијом провјером биографије глумице Соноје Мизуно утврђујем да је то заиста тако. Џејми је лудо заљубљен у њу и избави је из луднице гдје су је заташкавајући спаковали Амајци. Витешким чином, како каже Лили, те у потпуно истој мајици, у којој је одведена у болницу. Нешто им је до тих мајица и нелогике.

Гласовна промјена из В у О

Оно што ме највише разочарало, јесте што и поред тога што сам био сигуран да моје разумијевање имена серије негдје, по свим логикама америчке комерцијалне поетике и мог искуства у њеном праћењу, мора бити објашњено америчким и другим пролетерима – то се ипак деси.

Да се умјетност умјешала, то је могло бити урађено гледајући у Девсов монитор који нам даје слику прошлости, па ћемо негдје видјети неки натпис из Римског царства. Девсова слика је испрва крупног, црнобијелог зрна, док се у игру не умијеша млади Линдон и направи систем коначно функционалним.

Но, то се деси баналном Форестовом изјавом у двадесетом минуту посљедње, осме епизоде. И то као "одавање тајне". Што је мени грозније од расплета увођењем изанђалог мотива личног избора који мијења свијет. Што је крајње немогуће, као и то да вам испричам шта се дешава на крају.

То је све већ предодређено за вас који ћете одабрати да се са седам епизода Девса избинџујете, мислећи да имате слободну вољу.Оставите одговор