Црна Гора: Још које слово о језику…

Лидери Социјалистичке народне партије (СНП) Срђан Милић и Нове српске демократије (НОВА) Андрија Мандић одбили су јуче приједлог црногорског премијера Игора Лукшића за измјене Закона о општем образовању, оцјењујући да он не обезбјеђује равноправност српског и црногорског језика. Из врха СНП-а и НОВЕ данашњи разговори оцијењени су као неуспјешни у својој финалној верзији, иако је […]

субота, 27 августа, 2011 / 06:19

Лидери Социјалистичке народне партије (СНП) Срђан Милић и Нове српске демократије (НОВА) Андрија Мандић одбили су јуче приједлог црногорског премијера Игора Лукшића за измјене Закона о општем образовању, оцјењујући да он не обезбјеђује равноправност српског и црногорског језика.

Из врха СНП-а и НОВЕ данашњи разговори оцијењени су као неуспјешни у својој финалној верзији, иако је констатован напредак "у виду жеље да се нађе повољније рјешење".

Лукшић је након састанка са опозицијом рекао да је постигнут максималан комптомис о Закону о општем образовању, и да би предмет требало да се зове црногорски језик/матерњи језик и књижевност.

Из врха СНП-а и НОВЕ оцијењено је да је Лукшићев приједлог суштински исти као прошли, али допуњен мањим, готово козметичким измјенама.

Према изворима портала Ин4С, СНП и НОВА ће у наредна два дана највјероватније предложити своје рјешење које ће бити строго вођено принципом равноправности, па макар и на штету обје заинтересоване стране.

Лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић, изјавио је након састанка да уочава одређен напредак и да је договор близу.Оставите одговор