Цијела флота америчких Еф-35 приземљена због пукотине на мотору

Америчке оружане снаге повукле су комплетну флоту од 51 авиона типа "Еф-35", након што је откривена напуклина на елиси мотора, саопштено је из Пентагона. У саопштењу се наводи да је напуклина откривена током рутинске провјере војне верзије авиона у ваздухопловној бази "Едвардс" у Калифорнији. Различите врсте авиона "Еф-35" користе морнарица и копнене снаге и све […]

субота, фебруар 23, 2013 / 12:20

Америчке оружане снаге повукле су комплетну флоту од 51 авиона типа "Еф-35", након што је откривена напуклина на елиси мотора, саопштено је из Пентагона.

У саопштењу се наводи да је напуклина откривена током рутинске провјере војне верзије авиона у ваздухопловној бази "Едвардс" у Калифорнији.

Различите врсте авиона "Еф-35" користе морнарица и копнене снаге и све су повучени из употребе.

"Еф-35" је најскупљи програм Пентагона и коштао је скоро 400 милијарди долара.

Пенгатон је нагласио да ће летачке операције бити суспендоване док не буде откривен узрок напукнућа.

Ово је други пут у протекла два мјесеца да су авиони верзије "Еф-35" повучени.

Варијанта, коју користе копнене снаге "Еф-35бе", приземљена је скоро на мјесец дана, након што је у јануару током тренажног лета откривена фабричка грешка због које је долазило до откачења цријева за гориво.

Верзији авиона, коју користе копнене снаге "Еф-35бе", потребна је веома мала писта за узлијетање. Морнарички тип авиона "Еф-35" за слијетање и узлијетање користи конвенционалне писте.Оставите одговор