Чешка и Словачка: Није да се није размишљало о рату

На једном засједању владе 1992, у вријеме док је постојала Чехословачка, тадашњи словачки министар унутрашњих послова Ладислав Питнер разматрао је могућност да Словачка бомбардује други по величини чешки град, Брно. Овакав, на срећу избегнут сценарио разлаза, објелоданио је сада тадашњисловачки вицепремијер Мартин Порубјаку најугледнијем словачком листу СМЕ. Он пише да је на тој сједници, одржаној […]

понедељак, јун 11, 2012 / 06:39

На једном засједању владе 1992, у вријеме док је постојала Чехословачка, тадашњи словачки министар унутрашњих послова Ладислав Питнер разматрао је могућност да Словачка бомбардује други по величини чешки град, Брно.

Овакав, на срећу избегнут сценарио разлаза, објелоданио је сада тадашњисловачки вицепремијер Мартин Порубјаку најугледнијем словачком листу СМЕ.

Он пише да је на тој сједници, одржаној у вријеме тензије, реферишући о безбједности земље министар Питнер упозорио да би чешка авијација, ако би хтјела да бомбардује Братиславу, долетјела много брже него што би словачка авијација са аеродрома Слиач могла да узврати нападом на Брно.

Братислава је уз границу са Аустријом, а међународни уговори о неутралности Аустрије не дозвољавају да се ратна авијација лоцира близу граница, подсјетио је министар Питнер додајући да је аеродром Слиач од Братиславе удаљен скоро 200 километара.

„Министар је потом извео прецизну калкулацију у минутима”, написао је Порубјак кога су ријечи о могућем бомбардовању Братиславе од стране чешке авијације и словачког бомбардовања Брна извеле из такта будући да му је мајка Чехиња а отац Словак,

„Скочио сам с мјеста и почео да вичем да су то што говори Питнер бесмислице и питао сам како је то уопште могао да изговори”, написао је Порубјак признајући да је морао да га смирује премијер Јан Чарногурски.

„Министар Питнер ме је гледао са чуђењем. Сматран сам за мирног човјека, а наједном сам, при представи како словачке бомбе падају на Брно, изгледао као да сам побјеснио и да ћу на њега скочити”, додао је Порубјак.

Порубјак и Питнер су били чланови словачке владе премијера Чарногорског мај 1991–јун 1992.На изборима 1992. потом је побиједио Покрет за демократску Словачку Владимира Мечијара који је формирао нову владу и о подјели Чехословачке преговарао са тадашњом чешком владом Вацлава Клауса.

Остало је историја. Чехословачка се после пријатељског споразума Мечијара и Клауса, потписаног у вили Тугендхат у Брну, подијелила 1993. Без борбених дејстава ратног ваздухопловства. Избјегнут је југословенски сценарио.Оставите одговор