07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Чепурин: Важно је да су Србија и Русија блиске у контексту опадања моћи Запада

Александар Васиљевич Чепурин, велепосланик Руске Федерације у Србији, написао је колумну у којој помиње синтагму „опадање моћи Запада“.

среда, 2 јануара, 2019 / 09:10

У одлазећој 2018. години обележили смо 180. годишњицу успостављања дипломатских односа између наших земаља. Ових дана на Калемегдану се одржава изложба која је управо томе посвећена. Историјске везе између Русије и Србије су наш понос. Имамо чиме да се поносимо.

Важно је да је у контексту геополитичких промена и опадања моћи Запада сачувана висока динамика руско-српских сусрета на највишем нивоу. Двапут, 9. маја и 2. октобра, састали су се председници Владимир Путин и Александар Вучић, трипут – министри спољних послова Сергеј Лавров и Ивица Дачић. Посебна одлика руско-српских званичних преговора је високи степен поверења и међусобног разумевања.

У оквиру косовског регулисања Русија је пружала и наставиће да пружи Србији одлучну подршку у одбрани суверенитета и територијалног интегритета.

Радује то да је у одлазећој години добила нови замах економска сарадња: обим укупне билатералне робне размене у 2018. години може да надмаши 3 милијарде долара. Знатно су се учврстиле војно-техничке везе. Међу најлепшим страницама су отварање дивног мозаика куполе Храма Светог Саве и прослава 85. годишњице „Руског дома“ у Београду.

Један од најсветлијих тренутака одлазеће године је постала и узајамна подршка коју су руски и српски навијачи показали на Светском првенству у фудбалу.

Вектор развоја руско-српских веза у новој години ће сигурно одредити посета Србији Председника Руске Федерације која је планирана за јануар. Она обећава да буде динамична и делотворна. Очекује се поређење ставова по широкој лепези питања, потписивање бројних билатералних докумената, подстицај даљој сарадњи. Већина Срба посебно поштује Владимира Владимировича Путина. Временом се ова добра осећања само јачају што је залог успеха посете и даљег развоја братских веза.

Принципијелни приоритет је излазак ван постојећих граница економске сарадње. Нагласак биће стављен на узајамно деловање у иновационим областима, као што су примена „мировног атома“, развој информационих и дигиталних технологија. Наставиће се сарадња у реконструкцији железница Србије, модернизацији подземног гасног складишта „Банатски двор“, изградњи гасовода Бугарска-Србија-Мађарска. Постоји реална могућност да се оснажи кооперација у пољопривреди и индустрији путем организације заједничке производње. Треба да уложимо у то све наше таленте и сву нашу пасионарност.

Године 2019. обележићемо диван јубилеј – 75. годишњицу ослобођења Београда од фашистичких освајача.

Имамо богати стваралачки дневни ред. Русија и Србија нису пријатељи „против некога“. Наставићемо са усавршавањем нашег стратешког партнерства, освајајући нове правце ради благостања народа Русије и Србије. Хоћемо ли успети да све ово урадимо? Немамо друге опције.

На крају желео бих да честитам нашим српским пријатељима Нову годину и светли празник Божића. Русија је искрено заинтересована да Србија и Срби буду успешни, просперитетни и срећни. Увек смо спремни да пружимо сву могућу подршку.



1 КОМЕНТАР

  1. Fokusirajući se isključivo na interese Rusije, za Srbiju, iskreno, zabole ga balalajka, Čepurin nije pominjao ruski ucenjivački potencijal Velikog brata koji je rezultirao pljačkom domaćih prirodnih resursa, poklanjanjem Naftne industrije Srbije (NIS) za prebednih 400 miliona evra i oštetio državu za ko zna koliku neostvarenu dobit koju Rusi sabiraju.Sve dok gadosti izgovara pripiti Rus, a ne kakav imperijalista sa Zapada patriote piske of srece.

Коментариши