Челинац: Прошла година рекордна по броју развода

У општини Челинац прошле године склопљено је 95 бракова, шест више него 2009, али 20 мање него 2004, када је, према подацима Завода за статистику Републике Српске, у овој општини склопљено највише бракова након посљедњег рата. У Челинцу је у прошлој години разведено 14 бракова или за осам више него у 2009. Овим је поновљен […]

четвртак, септембар 29, 2011 / 16:17

У општини Челинац прошле године склопљено је 95 бракова, шест више него 2009, али 20 мање него 2004, када је, према подацима Завода за статистику Републике Српске, у овој општини склопљено највише бракова након посљедњег рата.

У Челинцу је у прошлој години разведено 14 бракова или за осам више него у 2009. Овим је поновљен "неславни рекорд" из 2005. године када је у овој општини разведено највише бракова у једној години у послијератном периоду.

У челиначком Центру за социјални рад евидентирана су четири развода у првој половини ове године.

Директор ове установе Гроздан Јанковић истакао је да је ријеч искључиво о брачним заједницама са малољетном дјецом, јер је законом предвиђено да се само у таквим случајевима прије судског поступка покуша мирење завађених супружника, уз ангажовање социјалног радника.

Јанковић напомиње да су дјеца највећа жртва поремећених брачних односа и да она углавном супружницима служе за међусобна уцјењивања.

Према његовим ријечима, због мањкавости законских рјешења свака судска пресуда која би требало да заштити дјецу приликом развода родитеља и обезбиједи им средства за живот и школовање остаје углавном мртво слово на папиру, а социјалне установе су углавном немоћне да побољшају ситуацију.Оставите одговор