Тимошенко: Жртва сам "судског линчовања"

Бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко рекла је данас пред судом у Кијеву, гдје јој се суди због злоупотребе положаја, да је жртва "судског линчовања" које срамоти Украјину. Тимошенко се обратила суду на крају процеса током којег је тужилац затражио да јој буде изречена седмогодишња затворска казна. "Већ је требало да објавите ослобађајућу пресуду и окончате […]

четвртак, септембар 29, 2011 / 16:21

Бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко рекла је данас пред судом у Кијеву, гдје јој се суди због злоупотребе положаја, да је жртва "судског линчовања" које срамоти Украјину.

Тимошенко се обратила суду на крају процеса током којег је тужилац затражио да јој буде изречена седмогодишња затворска казна.

"Већ је требало да објавите ослобађајућу пресуду и окончате ово понижавање Украјине. Али представа се наставља", рекла је Тимошенко.

Лидер опозиције потом се окренула својим присталицама у судници и рекла: "Ово је било класично судско линчовање од стране групе људи која је добила задатак да то ријеши".

Тимошенко (50) оптужена је за злоупотребу положаја приликом потписивања гасног споразума са Русијом у јануару 2009. године. Предсједник Виктор Јанукович сматра да је Украјина тада пристала на превелику цијену овог енергента.

Судски процес против Тимошенкове, који је започет 5. августа, наишао је на осуду у ЕУ, док је Москва више пута нагласила да очекује да ће Украјина досљедно поштовати уговор који је потписала бивша премијерка.

Тимошенко је данас рекла да је током преговора са Русијом поступала "по закону и ефикасно", те да би, под таквим околностима, исто урадила и данас.Оставите одговор