Чегар: Убијало се по Сарајеву

САРАЈЕВО – Замјеник команданта специјалне јединице МУП-а РБиХ Зоран Чегар изјавио је вечерас да је у Добровољачкој улици 1992. године почињен ратни злочин. Чегар је, гостујући на сарајевској ТВ 1, истакао да зна и за веће злочине почињене у Сарајеву, него што је онај у Добровољачкој. "Знам да је одређено лице ходало по Сарајеву са […]

среда, март 16, 2011 / 06:09

САРАЈЕВО – Замјеник команданта специјалне јединице МУП-а РБиХ Зоран Чегар изјавио је вечерас да је у Добровољачкој улици 1992. године почињен ратни злочин.

Чегар је, гостујући на сарајевској ТВ 1, истакао да зна и за веће злочине почињене у Сарајеву, него што је онај у Добровољачкој.

"Знам да је одређено лице ходало по Сарајеву са одсјеченим ушима нанизаним на жицу и такви људи би у сваком случају сада требали одговарати и добити најмање 30 година за такве врсте злочина. Знам и да је у Добровољачкој улици неки идиот сасуо рафал директно у главу официру тадашње ЈНА, јер му овај није хтио предати пиштољ. Наравно да би и тог човјека требало пронаћи и осудити за ратне злочине", рекао је Чегар који је 1992. године као замјеник команданта специјалне јединице МУП-а РБиХ био учесник догађања у Добровољачкој улици.

Бивши генерал Армије РБиХ Јован Дивјак ухапшен је 3. марта у Бечу на захтјев Србије, која га оптужује да је одговоран за напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. марта 1992. године, када су убијена 42, рањена 73 и заробљено 215 припадника ЈНА.

Дивјака је суд у Корнбургу 8. марта пустио из притвора уз кауцију од 500.000 евра, која је плаћена из буџета Кантона Сарајево, што је изазвало негодовање званичника РС и њених представника у институцијама БиХ.

И БиХ и Србија најавили су да ће тражити изручење Дивјака, али из аустријског правосуђа још нема потврде да су ови захтјеви запримиљени.

Због злочина у Добровољачкој улици, 1. марта прошле године на лондонском аеродрому био је ухапшен и члан ратног Предсједништва РБиХ Ејуп Ганић.

Оптужницу је подигла Србија, а захтјев за изручење судству Велике Британије упутиле су тада и Србија и БиХ. Суд у Лондону је потом одбацио оптужницу из Србије као политички мотивисану и 27. јула 2010. године га пустио на слободу.

 0 КОМЕНТАРА

  1. „…неки идиот сасуо рафал…“
    Значи, биће суђења, мора се проговорити чак и у таквој азијатској махали као што је Сарај’во!:D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *