Тадић: Србија се не мијеша у унутрашње ствари сусједа

Херцег Нови – Предсједник Србије Борис Тадић поручио је јуче у Херцег Новом да се Србија не мијеша у унутрашње ствари сусједних држава, поводом реакција у региону на стратегију Владе Србије о Србима у дијаспори. „Искључиво грађани српске националности у Црној Гори имају право да се боре за свој уставни положај. Држава Србија нема право […]

среда, март 16, 2011 / 07:31

Херцег Нови – Предсједник Србије Борис Тадић поручио је јуче у Херцег Новом да се Србија не мијеша у унутрашње ствари сусједних држава, поводом реакција у региону на стратегију Владе Србије о Србима у дијаспори.

„Искључиво грађани српске националности у Црној Гори имају право да се боре за свој уставни положај. Држава Србија нема право да се меша у унутрашње ствари Црне Горе”, рекао је Тадић након отварања Конзулата Србије у Херцег Новом.

Он је додао да једино грађани Црне Горе, БиХ и Хрватске могу да дефинишу властити устав и у оквиру тога право на конститутивност народа и појаснио да Србија не сматра дијаспором српски народ који живи у региону.

Он је поновио свој став да свака држава има обавезу да брине о идентитету властитог народа који не живи у матичној држави, али и подвукао да се ниједног тренутка не смије довести у питање суверенитет и интегритет друге суверене државе.

Тадић је данас заједно са црногорским предсједником Филипом Вујановићем отворио Конзулат Србије у Херцег Новом, који ће обухватати и територије општина Будве, Тивта и Котора.

Тадић и Вујановић су се сагласили да отварање конзулата представља успостављање још једног моста сарадње између двије земље, која је претпоставка даљег повезивања двије државе и њених грађана.

Двојица предсједника су навели да не виде да отварање конзулата уочи пописа у Црној Гори може да утиче на изјашњавање грађана.

„Добро је да се праве мостови сарадње, јачају везе између држава… Не видим како би отварање конзулата могло утицати на попис, јер је то искључиво статистичко питање”, казао је Вујановић.

Он је подсјетио да је одредба Стратегије Владе Србије о дијаспори и сарадњи са Србима у региону која се односила на залагање Београда да Срби у Црној Гори добију статус конститутивног народа „вријеђала уставно устројство Црне Горе”, али да је на „задовољство званичне Подгорице” та одредба избрисана.

Одговарајући на питање новинара зашто се конзулат отвара „на брзину”, уочи најављеног пописа, Тадић је рекао да „не уме” да одговори на то питање, и да је то једно од првих питања на које нема одговор.

У том контексту он је саопштио да у политици званичног Београда према званичној Подгорици не постоје скривене намјере и оцијенио да су се дешавали падови у односима, поменувши у том контексту Косово, али је замолио да се ствари гледају „из неког бољег угла”.Оставите одговор