Тихић: Нема договора

САРАЈЕВО – СДП, СДА, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 успјели су да усагласе заједничку политичку платформу дјеловања, али се два ХДЗ-а нису помакла са почетних позиција када је ријеч о расподјели функција у извршној власти Федерације БиХ (ФБиХ), изјавио је новинарима након састанка у ОХР-у предсједник СДА Сулејман Тихић. СДА је, према Тихићевим ријечима, прихватио […]

среда, март 16, 2011 / 06:07

САРАЈЕВО – СДП, СДА, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 успјели су да усагласе заједничку политичку платформу дјеловања, али се два ХДЗ-а нису помакла са почетних позиција када је ријеч о расподјели функција у извршној власти Федерације БиХ (ФБиХ), изјавио је новинарима након састанка у ОХР-у предсједник СДА Сулејман Тихић.

СДА је, према Тихићевим ријечима, прихватио приједлог међународне заједнице који је данас поднесен ОХР-у, а у којем се предлаже да четири хрватске министарске позиције у федералној Влади припадну блоку два ХДЗ-а, а једна хрватска министарска позиција странкама потписницама платформе, на челу са СДП-ом.

"Када је ријеч о хрватским позицијама у Савјету министара међународна заједница предлаже да двије позиције припадну ХДЗ-у, а једна потписницама платформе, с тим да мјесто предсједавајућег Савјета министара припадне ХДЗ-у", рекао је вечерас Тихић.

Лидер СДП-а Златко Лагумџија изјавио је да данашњи састанак представља велики помак с обзиром да се дошло до програмског документа који садржи кључне елементе СДП-ове платформе.

Према његовим ријечима, међународна заједница је, када је ријеч о позицијама у власти, предложила компромисни приједлог, који иде испод ранијег приједлога лидера СДА Сулејмана Тихића.

"За СДП није проблем више једно или два министарска мјеста, али ХДЗ-ови траже апсолутно све хрватске позиције и на нивоу Федерације и на нивоу БиХ", нагласио је Лагумџија, додајући да је приједлог међународне заједнице на граници подношљивости.Оставите одговор