За 370 КМ лани се могло купити 100 хљебова више

БАЊА ЛУКА – За најнижу плату у Републици Српској од 370 КМ у јуну прошле године могло се купити скоро сто векни хљеба више него почетком ове године, показала је анализа Савеза синдиката РС. Примјера ради, тада се за најнижу плату у РС могло купити 370 векни хљеба, а данас 284, тада се могло купити […]

среда, 16 марта, 2011 / 06:02

БАЊА ЛУКА – За најнижу плату у Републици Српској од 370 КМ у јуну прошле године могло се купити скоро сто векни хљеба више него почетком ове године, показала је анализа Савеза синдиката РС.

Примјера ради, тада се за најнижу плату у РС могло купити 370 векни хљеба, а данас 284, тада се могло купити 500 килограма брашна, а сада 363. У јуну прошле године за најнижу плату могло се купити 230 килограма шећера, а данас 168.

Анализа је јасно показала да је пад животног стандарда грађана Српске посебно примијетан почетком ове године, пишу "Независне новине".

Стручни сарадник за економска питања у Синдикату Радмила Јакшић наводи да пад стандарда није изазвала само економска криза, већ и свакодневни раст цијена основних животних намирница и услуга који је посебно евидентан од почетка ове године.

"Поскупљења ове године попримају забрињавајуће размјере. Посебно нас забрињава раст цијена основних животних намирница, као и поскупљење воде и гријања, чиме се доводи у питање егзистенција већине породица", рекла је Јакшићева.

Она је истакла да су посебно угрожене породице које живе од плата зарађених у привредним дјелатностима које већ одавно не могу да подмире ни трошкове прехране.

Директор Удружења потрошача "Дон" из Приједора Муриса Марић истиче да је тренутна ситуација таква да просјечан грађанин у продавницу оде да купи хљеб, уље и шећер, док су млијечни производи или месо за већину давно постали луксуз.

"Проблем је што око 80 одсто грађана не спада у просјек, већ имају мјесечна примања до 370 марака. За њих је проблем како уопште преживјети", каже Марићева.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да су од новембра прошле године, када су цијене почеле да "скачу", највише поскупјели брашно и производи од тијеста и то за тридесетак одсто.

Економисти појашњавају да се све земље у региону посљедњих десетак година суочавају са поскупљењем хране и ниским примањима, што се одражава на стандард становништва.Оставите одговор