Бугари спремају катанац за фабрику дувана

Након што су у писму навели да нови стратешки партнер не постоји, из чега је јасно да је судбина Фабрике дувана Бања Лука и њених 100 радника запечаћена, представници бугарске компаније „Булгартабак“ изигнорисали су и посљедњи покушај Владе РС да их врати за преговарачки сто.

среда, април 25, 2018 / 18:06

На нови позив, упућен након писма, одговора нема већ мјесец дана. Радници страхују да ће већ наредног мјесеца и званично бити стављен кључ у браву.

Последњи пут Бугари су се радницима, али и представницима министарстава пољопривреде, рада и индустрије обратили писмом крајем марта, а 90 радника у међувремену је пристало на отпремнине у вриједности од 500 евра по години стажа.

„Плашим се да је најцрњи сценарио већ ту. ‘Булгартабац’ Влади РС није договорио на посљедњи допис упућен након писма из марта. Ни ми немамо никакве информације из Владе РС нити нас ко зове на састанак да видимо шта ћемо и како ћемо даље. Вјерујем да ћемо плате добити још почетком маја и да је то коначно то. Бугари још нису почели да исплаћују отпремнине“, каже за Капитал предсједник Синдикалне организације Фабрике дувана Мирослав Маринковић.

У Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства РС потврђено нам је да је „Булгартабац“ изигнорисао Владино питање упућено након мартовског писма – хоће ли Фабрика дувана бити продата новом стратешком инвеститору како би производња поново била покренута.

„Нисмо им дали никакав рок нити је од ‘Булгартабака’ стигао одговор“, летаргично одговарају у Влади РС.

Управо овим је потврђено недавно писање Капитала да је „Булгартабак“ испоштовао све одредбе меморандума који је 2013. године, након преузимања Фабрике дувана, потписао са Владом РС, чиме Влада и званично више нема механизам да прислили Бугаре да покрену производњу.

У бугарском писму с краја марта јасно стоји да су се већ обратили свим потенцијалним стратешким инвеститорима. Резултат је, како је наведено, то што је “Бритиш Американ Тобако” прошле године преузео малопродајни ланац “Лафка” бањолучке Фабрике дувана и очувао 153 радна мјеста.

У „Булгартабаку“ су подсјетили да су посљедњих мјесеци одржали састанке са запосленима и њиховим представницима, како у фабрици, тако и уз учешће Владе па “вјерују да су пружили потпуно јасну и врло повољну алтернативу за запослене”.

А, повољна алтернатива управо су отпремнине које ће, према Маринковићевим ријечима, Бугаре коштати око два милиона КМ.

„Бугари сами признају да им се више исплати да нам дају отпремнине, него да нам исплаћују плате док се не нађе стратешки партнер“, казао је недавно Маринковић.

Још у јуну прошле године “Бритиш Американ Тобако” је купио све брендове цигарета који се производе у Фабрици дувана Бања Лука од предузећа „Булгатрабак Холдинг“ и његовог повезаног друштва „Благоевград-БТ“ као и малопродајни ланац Фабрике дувана Бања Лука – „Лафка“. Синдикат је о томе обавијестио Владу РС, јер је још био на снази меморандум којим се „Булгартабак“ обавезао на задржавање радника и производње на три, односно пет година.

Бугарска компанија купила је 2013. већински пакет од 55 одсто акција Фабрике дувана Бања Лука од лакташке фирме “Антонић трејд” за 4,5 милиона КМ.

У међувремену, кроз тендер понуду, бугарски холдинг је повећао свој удио на 90 одсто, да би прошле године откупио и преостале акције те на тај начин постао стоодстотни власник Фабрике дувана Бања Лука.

Након гашења Фабрике дувана, у власништву „Булгартабака“ остаће милионски вриједно земљиште и објекти у центру Бање Луке.1 КОМЕНТАР

  1. Život pod privatlukom-mafijašlukom je nemoguć, gori nego pod turskom okupacijom. Pa kad nas je Hitler okupirao, znalo se da je okupacija i protiv okupatora se borili i izborili a okupacija privatluka-mafijašluka je naizgled nevidljiva, a uništava na siromaštvom, nema radnih mesta, nema ljudskih prava, nema privrede, nema preduzeća privrednih giganata. Ranije se znalo ko je okupator i kolonizator i dizao se narod na ustanak, na oružje da se bori protiv okupatora i kolonizatora, a ove danjašnje privatnike okpatora država plaća i subvenionište, daje im podsticaj da nas okuporaju i uništavaju siromšatvom. Stop privatnicima – fabrike radnicma!
    Danas imamo državu koja ponizno u klečećem stavu moli strane okpatora i domaće privatnike da otvore preduzeće za pljačku i okupaciju naroda!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *