Бореновић: Додик је страни плаћеник, тражио је смјену Николе Поплашена

– Oстаће забиљежено да је један српски политичар рекао сљедеће: "Право је високог представника да посегне за одлуком у којој је садржана клаузула да је он изнад Устава БиХ и устава ентитета".То нисам рекао ја, нити било ко из опозиције, него Милорад Додик, говорећи о смјени предсједника Републике Српске Николе Поплашена, који је смијењен јер није Додику хтио дати мандат за састав Владе. И тај страни плаћеник, сада већ отужна политичка фигура, некоме продаје причу о патриотизму – рекао је Бранислав Бореновић.

субота, фебруар 19, 2022 / 19:39

Бореновић је рекао да, шта год лажни велики Србин Додик причао, остаје чињеница да је баш он муљао са бројним странцима када је на страним тенковима освајао власт.

– Коме је на премијерској инаугурацији у првом реду сједио високи представник? Додику. Ко је правио спискове за смјене српских кадрова из СДС-а и ПДП-а у вријеме злогласног Педија Ешдауна? Опет Додик са Грејем Дејом, шефом канцеларије ОХР-а у Бањалуци, који је, гле чуда, каријеру завршио као савјетник у његовом премијерском кабинету. Често заборавимо његово обећање да ће поднијети оставку на премијерску функцију уколико Брчко у арбитражном поступку не припадне Републици Српској, а да је наводну оставку повукао након два дана, када га је лијепо замолио, ко други, него високи представник – додао је Бореновић.

Он је навео да је Додик добру сарадњу са Американцима потврдио предајом јасеновачке грађе Музеју холокауста у Вашингтону, која је завршила у рукама Хрвата.

– И сада када погледамо шта је од тога остало, видимо наводе на интернет страници музеја да је у Јасеновцу страдало око 45.000 Срба. Тај потез, тај допринос хрватској ревизионистичкој политици, историјска је велеиздаја "велесрбина". И није продао "само" јасеновачку грађу, него продаје дио по дио Републике Српске сваки дан, толико брутално и очигледно да није погрешно помислити ни да му је циљ да је зарад личног богаћења и останка на слободи и власти спреман и да је докрајчи. докрајчи. Нема веће ироније и лицемјерства да човјек коме ништа није свето осим сопственог интереса узима српство и српске народне интересе у уста – каже Бореновић.

Бореновић каже да, за разлику од Додика, никада није, нити ће икада за било којег српског политичара тражити било какав страни суд или санкције, нити је икада за своју политику тражио услуге странаца.

– Познат је мој став да свакога за његова дјела треба да награди или санкционише само и искључиво наш народ и наше институције. Међутим, Додик не зна да дипломатија није кочијашки језик да би се допао бирачима, него истрајно и промишљено дјеловање на мудар начин. Имати став и бити простак није једно те исто. Упркос свим његовим покушајима, знам да је и његовом простаклуку, али и флертовању са сваким страним центром моћи, као и упорном варању народа дошао коначни крај – поручио је лидер ПДП-а.Оставите одговор