Шолц: Руси се сикирају без везе, Украјина неће бити члан НАТО – у догледно вријеме

Чланство Украјине у НАТО-у није на дневном реду и то се неће догодити у догледној будућности, рекао је њемачки канцелар Олаф Шолц на Минхенској безбједносној конференцији.

субота, фебруар 19, 2022 / 15:00

"Русија је од питања могућег чланства Украјине у НАТО-у направила разлог за рат, што је парадоксално јер нема одлуке о томе на дневном реду", рекао је Шолц.

Он је навео да су Европљани и трансатлантска заједница упозориле Русију да би војна агресија на Украјину била тешка грешка.

Шолц је оцијенио да распоређивање "више од 100.000 руских војника” у близини границе са украјинским сусједом нема оправдања.

Он је навео да је Запад вољан да разговара са Русијом о њеним безбједносним приједлозима, али да ће "направити јасну разлику између неодрживих захтјева и легитимних безбједносних интереса".

"Основни принципи Организације за безбједност и сарадњу у Европи за нас нису тема преговора. Русија је пристала на њих, а они укључују право на слободан избор савеза", рекао је Шолц.

Он је додао да у исто вријеме постоје питања безбједности која су важна за обје стране, прије свега транспарентност око система наоружања и маневара, механизама за смањење ризика, као и нових приступа контроли наоружања.

Шолц је, такође, инсистирао на томе да Берлин и његови савезници морају остати привржени дипломатији, како у вези са украјинском кризом, тако и у погледу европске безбједности уопште.Оставите одговор