Бивши премијер Бугарске: Нећу да сам власт, а полиција бије народ

Бугарски премијер Бојко Борисов упутио парламенту званично писмо у којем је поднио оставку владе, после протеста због повећања цијене струје и мјера штедње. "Наставићемо да обављамо дужност до избора новог кабинета и учинићемо све како бисмо обезбиједили континуитет", наведено је у писму које је на сједници скупштине прочитала предсједница бугарског парламента Цецка Цачева, пријенела је […]

четвртак, фебруар 21, 2013 / 07:57

Бугарски премијер Бојко Борисов упутио парламенту званично писмо у којем је поднио оставку владе, после протеста због повећања цијене струје и мјера штедње.

"Наставићемо да обављамо дужност до избора новог кабинета и учинићемо све како бисмо обезбиједили континуитет", наведено је у писму које је на сједници скупштине прочитала предсједница бугарског парламента Цецка Цачева, пријенела је агенција БТА.

Скупштина у Софији данас треба да се изјасни о оставци владе, навела је бугарска агенција.

Борисов је јуче најавио да ће његова влада после редовне сједнице у подне поднијети оставку.

"Имамо понос и част. Народ нас је довео на власт и ми јој данас ту власт и враћамо", рекао је Борисов у парламенту и додао да неће учествовати у прелазној влади прије парламентарних избора планираних за јул. "Нећу учествовати у влади под којом полиција туче народ", поручио је Борисов.

Бугарски министар унутрашњих послова Цветан Цветанов сматра да је Борисов доказао да је "прави државник", преноси сајт Новините.

Бугарски посланици требало је да се изјасне о реконструкцији кабинета, коју је предложио Борисов, као и о оставци министра финансија и замјеника премијера Симеона Дјанкова. Њега је требало да замени министар Томислав Дончев. Ипак, како јавља Ројтерс, умјесто реконструкције, Влада ће се потпуно повући.

Борисовљева владајућа партија, која је побиједила на изборима 2009, изгубила је подршку грађана због лоше економске ситуације, најгоре у последњих 10 година. Оставка владе је услиједила после осмодневних протеста неколико хиљада грађана широм земље због цијене електричне енергије и великих рачуна које су добили у јануару.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор